Από τη Realpolitik στη Machtpolitik: Τα τεκμήρια στο έργο του Θουκυδίδη - Κουτσολίας, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στην παρούσα διδακτορική διατριβή πραγματοποιείται μία απόπειρα ενδελεχούς εξέτασης και ανάλυσης του αμφιλεγόμενου ζητήματος, το οποίο αφορά τη μετάβαση από τη Realpolitik στη Machtpolitik κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 5ου αιώνα π. Χ. στο πλαίσιο της αθηναϊκής πολιτικής, κυρίως στον ελλαδικό χώρο. Αναδεικνύονται οι εκφάνσεις της Machtpolitik και τα τεκμήρια εκείνα, κυρίως στο θουκυδιδικό έργο, μέσω των οποίων καθίσταται σαφής επιστημονικά η εξέλιξη της αθηναϊκής ισχύος και φυσικά ο τρόπος κατά τον οποίο αυτή μετεβλήθη προοδευτικά σε ηγεμονία (ἀρχή).
Keywords: Θουκυδίδης , 470-394 π.Χ. -- Ερμηνεία και κριτική; Θουκυδίδης , 470-394 π.Χ. -- Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου; Ελλάδα -- Ιστορία -- Αθηναϊκή ηγεμονία, 479-431 π.Χ.; Αθήνα (Ελλάδα) -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- Μέχρι το 146 π.Χ.; Αθήνα (Ελλάδα) -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- Ιστοριογραφία; Ρεαλισμός; Πελοποννησιακός πόλεμος; Αθηναϊκή Δημοκρατία; Πολιτική ισχύος; Realpolitik; War of Peloponesse; Athenian Democracy; Machtpolitik