Η συμβολή των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών στην Επιτροπεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτούντων Άσυλο στην Ελλάδα και την Ολλανδία. Mελέτη των ΜΚΟ «ΜΕΤΑδραση» και «Nidos» - Σουλεϊμάναϊ, Γιουέλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η παρούσα εργασία εξετάζει τη συμβολή δύο οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών, της «Nidos» και της «ΜΕΤΑδραση», που δραστηριοποιούνται στην Ολλανδία και την Ελλάδα αντίστοιχα, στην προστασία και εκπροσώπηση των ασυνόδευτων ανηλίκων, μέσω του δικτύου που έχουν αναπτύξει για την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων. Η εργασία προβαίνει σε μία σύντομη επισκόπηση του θεσμικού πλαισίου των δύο χωρών σχετικά με την προστασία και τη φροντίδα των ασυνόδευτων ανηλίκων, αλλά και την εννοιολογική αποσαφήνιση βασικών όρων, όπως αυτών του ασυνόδευτου ανήλικου, του παιδιού και του εκπροσώπου ασυνόδευτων ανηλίκων. Η πραγματοποίηση της μελέτης των συγκεκριμένων οργανώσεων, οι οποίες ασχολούνται με την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων, επιτυγχάνεται για να διαπιστώσουμε εαν προβαίνουν στην αποτελεσματική προστασία και εκπροσώπηση των ασυνόδευτων ανηλίκων. Πριν την παρουσίαση των δράσεων των δύο οργανώσεων, θα επιχειρηθεί η εννοιολογική αποσαφήνιση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ώστε να καταλήξουμε στο κατά πόσο συμβάλλουν οι συγκεκριμένες οργανώσεις στην προστασία και την εκπροσώπηση των ασυνόδευτων ανηλίκων σε αυτές τις δυο ευρωπαϊκές χώρες.
The contribution of Civil Society Organisations to the Guardianship of Unaccompanied Minors Asylum Seekers in Greece and the Netherlands. Study of NGOs "METAdrasi" and "Nidos"
Keywords: Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί; Πρόσφυγες; Μετανάστευση--Ελλάδα; Μεταναστευτική πολιτική; Μετανάστευση--Ευρώπη; Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις; Κοινωνία πολιτών; Πρόσφυγες; Προσφυγική κρίση; Ασυνόδευτοι ανήλικοι