Αθλητική επικοινωνία μεταξύ προπονητών, αθλητών και γονέων αθλητών στον αγωνιστικό αθλητισμό - Ταγαρόπουλος, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η επικοινωνία αποτελεί θεμέλιο της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης και διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στον παιδικό αθλητισμό. Η σχέση μεταξύ γονέων, προπονητών και αθλητών διαμορφώνει την ψυχολογική κατάσταση και την αθλητική εμπειρία του παιδιού. Οι γονείς επηρεάζουν την αντίληψη του παιδιού για τον αθλητισμό, μέσω της υποστήριξης, των προσδοκιών και της καθοδήγησής τους. Οι προπονητές, μέσα από το προπονητικό και επικοινωνιακό τους στυλ, ενισχύουν ή αποδυναμώνουν τη σχέση εμπιστοσύνης με τους αθλητές. Οι νεαροί αθλητές βιώνουν και επεξεργάζονται αυτά τα επικοινωνιακά μηνύματα με τρόπο που επηρεάζει την απόδοση, τη δέσμευση και την αυτοαντίληψή τους. Η έρευνα υλοποιήθηκε με ποιοτική μεθοδολογία και περιλάμβανε ημιδομημένες συνεντεύξεις με οκτώ (8) γονείς και οκτώ (8) προπονητές νεαρών αθλητών ιστιοπλοΐας. Οι ερωτήσεις βασίστηκαν σε σύγχρονη βιβλιογραφική ανασκόπηση, ενώ η θεματική ανάλυση ανέδειξε τα βασικά ζητήματα που απασχολούν κάθε πλευρά. Στους γονείς εντοπίστηκαν θέματα σχετικά με την ποιότητα επικοινωνίας με τα παιδιά, τη συναισθηματική υποστήριξη, τη σχέση με τον προπονητή και την ισορροπία ανάμεσα στην απόδοση και την απόλαυση. Στους προπονητές, αναδείχθηκαν ζητήματα όπως η επικοινωνία ως μέσο εμπιστοσύνης, η προσαρμογή ανάλογα με την ηλικία και την προσωπικότητα των αθλητών, η διαχείριση διαφορετικών χαρακτήρων και οι επικοινωνιακές δυσκολίες. Η ανάλυση κατέδειξε τη σημασία της συντονισμένης, υποστηρικτικής επικοινωνίας για τη θετική αθλητική ανάπτυξη του παιδιού. Η κατανόηση και η ενσυναίσθηση από πλευράς γονέων και προπονητών αποδεικνύονται κρίσιμες. Επιπλέον, η απουσία κοινής γλώσσας και επικοινωνιακής στρατηγικής μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις και μειωμένη αθλητική ικανοποίηση. Η μελέτη μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων σε ζητήματα επικοινωνίας στον παιδικό αθλητισμό.
Keywords: Επικοινωνία στον αθλητισμό; Αθλητισμός - Ψυχολογικές απόψεις; Επικοινωνία - Κοινωνικές απόψεις; Διαπροσωπικές σχέσεις; Επικοινωνία στην εκπαίδευση; Προπονητική (Αθλητισμός); Οικογενειακές σχέσεις; Προπονητή-αθλητή, Σχέσεις των; Communication in sports; Sports - Psychological aspects; Communication - Social aspects; Interpersonal relationship; Communication in education; Coaching (Athletics); Family relations; Teacher-student relationships; Coach-athlete relationships; Επικοινωνία; Αθλητισμός; Προπονητής-αθλητής; Γονεϊκή υποστήριξη; Διαπροσωπικές σχέσεις; Communication; Sports; Coach-athlete; Parental support; Interpersonal relationship