Η Στρατηγική Διοίκηση των Ανθρώπινων Πόρων ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο Ελληνικό δημόσιο - Βλαχογιάννη, Κωνσταντινιά (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Ο βασικός σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να μελετηθεί και να αναλυθεί η περίπτωση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), από τη σκοπιά της αποδοτικής του διοίκησης, τόσο σε επίπεδο λειτουργίας, όσο και σε επίπεδο διαχείρισης του ανθρώπινού του δυναμικού. Για την καλύτερη μελέτη και ανάλυση του υπόψιν ζητήματος, η διπλωματική εργασία επιμερίζεται σε δυο μέρη, με το πρώτο εξ αυτών να είναι το θεωρητικό μέρος και το δεύτερο να είναι το ερευνητικό – πρακτικό μέρος της εργασίας. Το πρώτο κεφάλαιο της διπλωματικής εργασίας αποτελεί το εισαγωγικό τμήμα, στο οποίο αναλύονται τόσο ο σκοπός που επιχειρείται να ικανοποιηθεί, όσο και η σημαντικότητα που παρουσιάζει το υπόψιν θέμα. Το δεύτερο κεφάλαιο είναι αυτό στο οποίο αναλύεται η έννοια του στρατηγικού μάνατζμεντ σε θεωρητικό επίπεδο, παραθέτοντας τον ορισμό του, ενώ παράλληλα αναλύονται οι παράμετροι που επηρεάζουν το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον των οργανισμών, όσο και εκείνοι που διαμορφώνουν το στρατηγικό του σχεδιασμό. Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται η έννοια της Διοίκησης των Ανθρώπινων Πόρων και παράλληλα, η διαδικασία μέσα από την οποία μπορεί για έναν οργανισμό να προκύψει ένα σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αρχικά, αναλύεται η έννοια των πόρων και των ικανοτήτων που ένας οργανισμός διαθέτει και παράλληλα παρουσιάζεται η στρατηγική σημασία που έχουν οι πόροι και οι ικανότητες για αυτό τον οργανισμό. Στη συνέχεια πραγματοποιείται μια αξιολόγηση της δυνητικής απόδοσης που μπορεί να επιφέρουν οι πόροι και οι ικανότητες ενός οργανισμού στην αποτελεσματικότητά του, ενώ το κεφάλαιο αυτό ολοκληρώνεται με την παράθεση των κρίσιμων εκείνων παραγόντων που μπορούν να εξασφαλίσουν την επιτυχία της στρατηγικής που ένας οργανισμός υιοθετεί. Το τέταρτο κεφάλαιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας περιλαμβάνει την παρουσίαση ενός πλήθους στοιχείων που αναφέρονται στο Δημόσιο Τομέα, καθώς και στη Δημόσια Διοίκηση, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη κατανόηση του πραγματικού τους περιεχομένου. Αρχικά προσδιορίζεται η έννοια του Δημόσιου Τομέα, ενώ παρατίθενται μια σειρά από στοιχεία που αναφέρονται στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα ως προς τη λειτουργία του Δημόσιου Τομέα στην Ελλάδα. Στη συνέχεια η ανάλυση επικεντρώνεται στην παρουσίαση του καθεστώτος που διέπει το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στο Δημόσιο Τομέα στην Ελλάδα, στις συνθήκες απασχόλησης καθώς και στα κριτήρια πρόσληψης των στελεχών στην Ελλάδα. Στη συνέχεια του κεφαλαίου, αναλύεται η έννοια της Δημόσιας Διοίκησης, τόσο ως προς το περιεχόμενό της όσο και ως προς το πώς διαμορφώνεται σήμερα, αλλά και ως προς το ανθρώπινο δυναμικό που την απαρτίζει. Γίνεται μια ευρεία αναφορά στα προβλήματα και τις αδυναμίες που η Δημόσια Διοίκηση παρουσιάζει, ενώ αναλύεται τόσο το φαινόμενο της νέας Δημόσιας Διοίκησης, όσο και οι σύγχρονες τάσεις που τη διέπουν. Η περιγραφή και ανάλυση του φορέα του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) αποτελεί το αντικείμενο μελέτης του πέμπτου κεφαλαίου της παρούσας διπλωματικής εργασίας. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιείται μια ευρεία παρουσίαση του Α.Σ.Ε.Π., καθώς και του περιβάλλοντος που διαμορφώνεται τόσο εντός όσο και εκτός του οργανισμού. Επίσης παρουσιάζονται μια σειρά από πολύ σημαντικά ζητήματα όπως είναι ο τρόπος διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του φορέα, αλλά και τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε επίπεδο διοίκησης και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και γενικότερα του τρόπου λειτουργίας του. Το δεύτερο μέρος της εργασίας είναι αυτό που αποτελεί το αμιγώς ερευνητικό τμήμα, το οποίο και διακρίνεται σε τρία επιμέρους κεφάλαια. Συνολικά, το έκτο κεφάλαιο της διπλωματικής εργασίας είναι αυτό που αναφέρεται στη μεθοδολογία που θα χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια της πραγματοποίησης της έρευνας με αναφορά τόσο στους σκοπούς και τους στόχους, όσο και στον τύπο της έρευνας, στη στρατηγική της καθώς και στη μέθοδο εκείνη που θα χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή των στοιχείων. Το έβδομο κεφάλαιο είναι αυτό στο οποίο παρουσιάζονται συνολικά τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε, με την εργασία να ολοκληρώνεται με το όγδοο κεφάλαιο, στο οποίο παρουσιάζονται τα σημαντικότερα συμπεράσματα που εξάγονται, ενώ παρατίθενται και μια σειρά από προτάσεις πρακτικού περιεχομένου και χαρακτήρα που αφορούν στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού.
The Strategic Management of Human Resources as a competitive advantage in the Greek public sector
Μ.Δ.Ε. 47
Keywords: Διοίκηση ανθρώπινων πόρων; Στρατηγικό μάνατζμεντ; Στρατηγικό μάνατζμεντ; Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα; Διοίκηση ανθρώπινων πόρων; Δημόσιος Τομέας; Α.Σ.Ε.Π; Strategic management; Competitve advantage; Human resource management; Public Sector; ASEP