Κοινωνική Επιχειρηματικότητα - Η Περίπτωση της Κοιν.Σ.Επ. - Μελέα, Μυρτώ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιάσει την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα ως επιχειρηματική μορφή και να την αναλύσει. Φιλοδοξεί να διερευνήσει το λειτουργικό και νομικό πλαίσιο επιχειρήσεων που εμπίπτουν στις ιδέες και τις αρχές αυτής της μορφής επιχειρηματικότητας. Πιο συγκεκριμένα, θα εστιάσει στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) και στο τι μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία στην οποία εντάσσονται. Έγινε ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας σχετικά με τους όρους και τη σημασία των εννοιών της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχείρησης. Μελετήθηκε επιπροσθέτως η κοινωνική αξία της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και ο αντίκτυπος που μπορεί να προσφέρει. Στο τελευταίο κομμάτι της θεωρητικής προσέγγισης εξετάστηκε το κατά πόσο μπορεί να προσφέρει η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στην ανάκαμψη τόσο της κοινωνίας όσο και της οικονομίας μετά από καταστροφές. Το δεύτερο μέρος της εργασίας αυτής αφιερώνεται σε μία υπάρχουσα και εν ενεργεία Κοιν.Σ.Επ. Η έρευνα που έγινε ήταν μελέτη περίπτωσης που αφορούσε την Κοιν.Σ.Επ. Educaltour. Στο πλαίσιο της έρευνας συγκεντρώθηκαν πληροφορίες και στοιχεία από το 2016, χρονιά έναρξης της Κοιν.Σ.Επ.. Στο παρόν έγγραφο γίνεται προσπάθεια, μέσα από την αρχική ιδέα για τη δημιουργία της Educaltour, τις διαδικασίες για την ίδρυσή της, τις αξίες και τις αρχές που πρεσβεύει μαζί με τη φιλοσοφία της και την αντιμετώπισή της σε κοινωνικά θέματα και ζητήματα αλλά σίγουρα και μέσα από την οικονομική της πορεία, η οποία σαφώς επηρεάστηκε από την πανδημία του Covid-19, να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι εφαρμόσιμη η θεωρητική οριοθέτηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Το αποτέλεσμα στο οποίο επιχειρεί να καταλήξει η παρούσα έρευνα είναι το κατά πόσο είναι εφικτές οι θεωρητικές προσεγγίσεις από την υπάρχουσα βιβλιογραφία και στη συγκεκριμένη περίπτωση της Κοιν.Σ.Επ. Educaltour αν καταφέρνει να επιτελέσει το σκοπό της, δηλαδή τη δημιουργία κοινωνικής αξίας και αντίκτυπου στην κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία.
Social Entrepreneurship: Case Study of Social Cooperative Enterprise
Keywords: Κοινωνική επιχειρηματικότητα; Κοινωνική επιχειρηματικότητα - Ελλάδα.; Κοινωνική ευθύνη της επιχείρησης; Οικονομική - Κοινωνιολογικές απόψεις; Social entrepreneurship; Social entrepreneurship - Greece; Social responsibility of business; Economics - Sociological aspects; Κοινωνική επιχειρηματικότητα; Κοινωνική οικονομία; Κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση; Κοινωνική αξία; Αντίκτυπος; Social entrepreneurship; Social economy; Social cooperative enterprise; Social impact