Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δήμων προς τρίτους: Μελέτη των Δήμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης - Τοπάλογλου, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Επιχειρείται μια συγκριτική αξιολόγηση της πορείας των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους των Δήμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπως προέκυψαν μετά τις συνενώσεις του Προγράμματος Καλλικράτης κατά τα έτη 2012-2020 και η πιθανή διερεύνηση της συσχέτισης τους με τα δημογραφικά τους χαρακτηριστικά. Γίνεται μέσο αξιοποίησης και επεξεργασίας των οικονομικών στοιχείων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους του συνόλου των Δήμων και Περιφερειών της χώρας που μας χορηγήθηκαν κατόπιν σχετικού αιτήματος από το Υπουργείο Εσωτερικών από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Τ.Α. & Αναπτυξιακής Πολιτικής, Διεύθυνση Οικονομικών Τ.Α, Τμήμα Παρακολούθησης και Επεξεργασίας Οικονομικών Στοιχείων Τ.Α. Η καταγραφή η συλλογή η επεξεργασία και η διάδοση των οικονομικών στοιχείων των ΟΤΑ που συμπεριλαμβάνουν και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους γίνεται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εσωτερικών ως φορέας του Ελληνικού Στατιστικού συστήματος και ως εποπτεύουσα αρχή των εν λόγο φορέων για να είναι εφικτή μεταξύ των άλλων και η τροφοδότηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ με τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό των δημοσιονομικών μεγεθών του υποτομέα S1313 «Τοπική Αυτοδιοίκηση» της Γενικής Κυβέρνησης κυρίως για τις ανάγκες των στατιστικών μας υποχρεώσεων. Επειδή δεν έγινε ποτέ έως τώρα προσπάθεια σύνδεσης τους με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του κάθε Δήμου μέσο αυτής της διπλωματικής εργασίας θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε και να ελέγξουμε αν οι αυξομειώσεις τους στην πορεία εξέλιξης τους σχετίζεται με αυτά ή αν τελικά επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες.
The overdue debts of the Municipalities to third parties: Case study of the Municipalities of the Region of Eastern Macedonia Thrace
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια οικονομικά; Ληξιπρόθεσμη οφειλή; Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Οικονομική βιωσιμότητα Δήμων