Η οικιστική οργάνωση της Αττικής κατά την Μυκηναϊκή Εποχή - Κοντοπανάγου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
H παρούσα διατριβή έχει ως κύριο αντικείμενο την σύνθεση όλων των διαθέσιμων στοιχείων που σχετίζονται με την κατοίκηση της Αθήνας και της ενδοχώρας της Αττικής κατά την μυκηναϊκή περίοδο. Αρχικά γίνεται ανασκόπηση της αρχαιολογικής έρευνας για την προϊστορία της Αττικής και αναφορές στο φυσικό περιβάλλον της, που αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στην διαμόρφωση του μοντέλου κατοίκησης και της οικονομίας. Στο κύριο σώμα της εργασίας παρουσιάζονται τα διαθέσιμα έως σήμερα αρχαιολογικά δεδομένα, πρώτα από την Αθήνα και στην συνέχεια από την Αττική, με ξεχωριστές ενότητες για τα οικιστικά κατάλοιπα, τα νεκροταφεία-ταφικές θέσεις και τους χώρους με ενδείξεις θρησκευτικού χαρακτήρα. Συνοψίζοντας, μετά την ανάλυση των στοιχείων, διαπιστώνεται ότι κύριο χαρακτηριστικό της κατοίκησης της Αττικής είναι η αποκέντρωση και η ανάπτυξη σε τοπική κλίμακα, με ένα ενεργό δίκτυο εμπορικών σχέσεων και πολιτισμικών επαφών. Το Παράρτημα 1 περιλαμβάνει τον αναλυτικό κατάλογο του πρωτογενούς αρχαιολογικού υλικού από πέντε σωστικές ανασκαφές στην Αθήνα με σκοπό να εντάξει τα νέα δεδομένα στην συζήτηση σχετικά με τον χαρακτήρα της Αθήνας κατά την ΥΕΙΙΙ περίοδο και κατά την μετανακτορική περίοδο, στην διάρκεια της οποίας διαμορφώνεται σταδιακά ως ο σημαντικότερος οικισμός στην Αττική.
The settlement organization of Attica during the Mycenaean times
Keywords: Ανθρώπινοι οικισμοί -- Ελλάδα -- Αττική; Οικιστική εγκατάσταση -- Ελλάδα -- Αττική; Αττική (Ελλάδα) -- Αρχαιότητες; Αττική; Αθήνα; Οικισμοί; Νεκροταφεία, Μυκηναϊκά; Μυκηναϊκή εποχή; Υπομυκηναϊκή περίοδος; Attica; Athens; Settlements; Cemeteries, Mycenaean; Mycenaean times; Submycenaean period