Οι Σινο-αμερικανικές σχέσεις υπό το πρίσμα της οικονομικής διπλωματίας και του διεθνούς εμπορίου - Μελεούνη, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Με αφετηρία την έννοια και το ρόλο της διπλωματίας στις διεθνείς σχέσεις, στην παρούσα εργασία μελετάται μια από τις σημαντικότερες μορφές άσκησης της διπλωματίας, η οικονομική διπλωματία και ο τρόπος άσκησής της. Το βασικό ερώτημα στο οποίο επιχειρεί να απαντήσει η εν λόγω εργασία, αφορά στο αν η άσκηση της οικονομικής διπλωματίας, μέσω του διεθνούς εμπορίου, βοηθάει στη διατήρηση της συνεργασίας και της ειρήνης μεταξύ των κρατών. Για την κατανόηση του ρόλου, της λειτουργίας και του στόχου της οικονομικής διπλωματίας, γίνεται ανάλυση τόσο στο ρόλο της διπλωματίας γενικότερα, όσο και στο ρόλο του διεθνούς εμπορίου ειδικότερα. Τέλος, για την ορθότερη προσέγγιση της απάντησης του ανωτέρω ερωτήματος μελετείται η οικονομική σχέση των χωρών ΗΠΑ και Κίνας, ο τρόπος ο οποίος ασκείται από τις χώρες αυτές, καθώς και οι μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις, όπου η δυναμική των οποίων διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις.
Keywords: Διεθνείς οικονομικές σχέσεις; Διπλωματία; Διεθνείς σχέσεις; Κίνα--Διεθνείς οικονομικές σχέσεις; Κίνα--Σχέσεις--Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής; ΗΠΑ; Κίνα; Διπλωματία; Οικονομική διπλωματία; Διεθνές εμπόριο