Περιβαλλοντική βιωσιμότητα στον αθλητισμό: Ανάλυση Εκθέσεων Βιωσιμότητας και συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών - Κοψιδάς, Αργύρης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Στη σημερινή εποχή έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι η υιοθέτηση μιας φιλικής προς το περιβάλλον συμπεριφοράς και η αντιμετώπιση των ζητημάτων του περιβάλλοντος πρέπει να είναι μια συνολική προσπάθεια από όλα τα μέλη της κοινωνίας, με ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που επηρεάζουν ένα σεβαστό σύνολο ενδιαφερομένων μερών (stakeholders), καθώς και το περιβάλλον μέσα από την καθημερινή τους λειτουργία. Τα τελευταία χρόνια, με απώτερο σκοπό την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους, αλλά και την επιρροή των stakeholders, οι αθλητικοί οργανισμοί έχουν θέσει ως κεντρικό σημείο του στρατηγικού τους σχεδιασμού την υιοθέτηση και εφαρμογή πρακτικών περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση και ανάλυση των δράσεων περιβαλλοντικής βιωσιμότητας που δημοσιεύονται στις Εκθέσεις Βιωσιμότητας Ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών ομάδων, η εξέταση της ποιότητας συμμετοχής των διαφορετικών ομάδων ενδιαφερομένων στις δράσεις αυτές, και η ταξινόμηση της συμμετοχής των ομάδων αυτών με βάση τη θεωρία της στρατηγικής επικοινωνίας μεταξύ ομάδων ενδιαφερομένων και οργανισμών. Το πρώτο μέρος αποτελεί το θεωρητικό υπόβαθρο της εργασίας, παρουσιάζοντας την έρευνα που έχει γίνει από την ακαδημαϊκή κοινότητα στους τομείς όπως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η περιβαλλοντική κοινωνική εταιρική ευθύνη και η συμμετοχή των ομάδων ενδιαφερομένων στις δράσεις του οργανισμού. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η μέθοδος που ακολουθήθηκε για την εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς και το δείγμα ανάλυσης. Στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της έρευνας για τον βαθμό συμμετοχής των ομάδων ενδιαφερομένων στις δράσεις βιωσιμότητας των αθλητικών οργανισμών και προτάσεις για μελλοντικές έρευνες.
Environmental sustainability in sport: Analysis of Sustainability Reports and stakeholder engagement
Keywords: Αθλητισμός - Περιβαλλοντικές απόψεις; Περιβαλλοντική βιωσιμότητα; Ποδόσφαιρο - Διοίκηση και οργάνωση; Επαγγελματικός αθλητισμός - Διοίκηση και οργάνωση; Αθλητικοί οργανισμοί - Διοίκηση και οργάνωση; Sports - Environmental aspects; Environmental sustainability; Soccer - Management; Professional sports - Management; Sports organizations - Management; Βιωσιμότητα; Αθλητισμός; Εκθέσεις Βιωσιμότητας; Ενδιαφερόμενα Μέρη; Επίπεδα Στρατηγικής Ε.Κ.Ε.; Sustainability; Sport; Sustainability Reports; Stakeholder reports; Levels of CSR Strategy