Οι συνέπειες των καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας στην επαγγελματική ταυτότητα του εκπαιδευτικού - Τσιούφη, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η ταυτότητα του εκπαιδευτικού στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως βαθμίδας, επηρεάζεται τόσο από εξωγενείς-κοινωνικούς παράγοντες, μέσω της ανάγκης προσαρμογής στις απαιτήσεις της εκάστοτε εποχής, όσο και από την ιδεολογία και τη στάση του κάθε εκπαιδευτικού. Η απαίτηση για εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας, σε ένα πλαίσιο εντατικοποίησης της εργασίας με απώτερο σκοπό την εξέλιξη, γεννά την επαγγελματική εξουθένωση της εκπαιδευτικής κοινότητας και οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα. Ο παράγοντας του άγχους αποτελεί βασική πηγή σωματικής και πνευματικής εξασθένισης των εκπαιδευτικών στην ανάγκη για αναζήτηση και εφαρμογή νέων μεθόδων διδασκαλίας και κάλυψης των κοινωνικών απαιτήσεων, αλλά υπογραμμίζεται και ως πρωταρχική επίπτωση στον εργαζόμενο εκπαιδευτικό που βιώνει την επαγγελματική εξουθένωση. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάδειξη της σχέσης ανάμεσα στην κεντρική ιδέα της εφαρμογής καινοτόμων διδακτικών μεθόδων και στην αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού, στην ταύτισή του με τον επαγγελματικό του ρόλο και στην επαγγελματική εξουθένωση που βιώνει καθόλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και της υλοποίησης νέων τρόπων διδασκαλίας στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα ευρήματα της εργασίας πλαισιώνουν την επίδραση της ταύτισης των εκπαιδευτικών με το επαγγελματικό τους ρόλο στην υλοποίηση καινοτομιών κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας, τους τρόπους που αυτές προσλαμβάνονται από τους μαθητές την ώρα του μαθήματος και τη συμβολή της επιτακτικής ανάγκης για εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας στην επαγγελματική εξουθένωση των εκπαιδευτικών. Η συλλογή των στοιχείων βασίστηκε σε συνεντεύξεις εκπαιδευτικών και μαθητών των ιδίων για την ασφαλέστερη εξαγωγή συμπερασμάτων.
The consequences of innovative teaching methods on the professional identity of the teacher
Αριθμός Εισαγωγής: 013754 cd
Keywords: Καινοτομία στην εκπαίδευση -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική αλλαγή -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικός, Αποτελεσματικότητα του -- Ελλάδα; Επαγγελματική εξουθένωση (Ψυχολογία) -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Εργασιακό άγχος -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Κοινωνικές συνθήκες -- Ελλάδα; Καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας; Εκπαιδευτικός; Ταυτότητα εκπαιδευτικού; Σχολείο; Μαθητής; Επαγγελματική εξουθένωση; Εργασιακό άγχος; Κοινωνία; Innovative teaching methods; Teacher; Teacher identity; School; Student; Burnout; Work stress; Society