Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας της ΕΕ υπό το πρίσμα της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης – Η συνεργασία με τους Νότιους Εταίρους - Μπάκα, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
H έννοια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης έχει υπάρξει μια από τις δημοφιλέστερες θεωρίες για την επεξήγηση της χάραξης των ευρωπαϊκών πολιτικών και του τρόπου διάχυσης ευθυνών μεταξύ των διαφόρων δρώντων σε υποεθνικό, εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο που συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία. Στην παρούσα εργασία θα αναφερθούν αρχικά οι ιστορικές συγκυρίες που οδήγησαν στην ανάδειξη της έννοιας της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, στην εμφάνιση της στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία, στη συμβολή της ως θεωρία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όπως και στην προώθηση της χρήση της στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Επίκεντρο της εργασίας είναι η μελέτη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (ΕΠΓ), ως μέσο εξωτερίκευσης του πολυεπίπεδου τρόπου διακυβέρνησης και μεταλαμπάδευσης των ευρωπαϊκών ιδανικών σε χώρες που δεν αποτελούν κράτη – μέλη της ΕΕ. Η ΕΠΓ θα ερμηνευτεί υπό το πρίσμα της συνεργασίας με τους Νότιους Εταίρους. Τέλος, θα παρουσιαστεί τόσο ο ρόλος των περιφερειακών και τοπικών αρχών στο συγκεκριμένο μοντέλο διακυβέρνησης, όσο και ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα μεσογειακής περιφερειακής εκπροσώπησης στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, η Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση (ARLEM).
The EU's European Neighbourhood Policy in the light of multi-level governance – Cooperation with the Southern Partners
Keywords: Συγκριτική διακυβέρνηση; Ευρωπαϊκή Ένωση; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της--Πολιτική και διακυβέρνηση; Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση; Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας; Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές; Νότιοι Εταίροι; ARLEM