Η συμβολή της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση στην αντιμετώπιση των στερεοτυπικών αντιλήψεων για το φύλο σε μαθητές/τριες ΣΤ΄ δημοτικού σχολείου - Κούση, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να αναδείξει τη συμβολή της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση στην αντιμετώπιση των στερεοτυπικών αντιλήψεων μαθητών και μαθητριών για το φύλο και στη δημιουργία σχέσεων ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, ο μορφοπλαστικός χαρακτήρας της δραματικής τέχνης στην εκπαίδευση συνίσταται στις ευκαιρίες που εξασφαλίζονται στα μέλη ενός θεατροπαιδαγωγικού εργαστηρίου να διαπραγματεύονται τις προκαταλήψεις τους και τα στερεότυπα τους. Η δραματική τέχνη στην εκπαίδευση επιτρέπει στους/στις συμμετέχοντες/ουσες μέσα από τη βιωματική διαδικασία και την ελεύθερη δημιουργία να γνωριστούν βαθύτερα και να αποδεχτούν τη διαφορετική ταυτότητα του άλλου. Προκειμένου αυτό να καταστεί δυνατό , σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε μια θεατροπαιδαγωγική παρέμβαση με βασικούς στόχους την αντιμετώπιση των στερεοτυπικών αντιλήψεων για το φύλο και τη διεύρυνση των κοινωνικών τους σχέσεων μέσω της αλληλεπίδρασης αγοριών και κοριτσιών. Στην έρευνα συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης δημοτικού σχολείου. Άξονες οι οποίοι λήφθηκαν υπόψη για τη διερεύνηση του θέματος ήταν η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, η ανοχή στις αντιφάσεις και ο μετασχηματιστικός ρόλος του εκπαιδευτικού δράματος. Παράλληλα, διερευνήθηκαν δυνατότητες δημιουργίας νέων διαύλων επικοινωνίας και φιλικών σχέσεων, προσέγγισης των δύο φύλων στο πλαίσιο των θεατρικών τεχνικών και καλλιέργειας κοινωνικών δεξιοτήτων. Η έρευνα είχε πειραματική μορφή και χαρακτήρα έρευνας δράσης. Για τη συλλογή και την ανάλυση των δεδομένων αξιοποιήθηκαν τόσο ποσοτικές όσο και ποιοτικές ερευνητικές μέθοδοι. Η απεικόνιση των σχέσεων έγινε με το κοινωνιομετρικό τεστ στην αρχή και στο τέλος της παρέμβασης. Συμπληρωματικά, αξιοποιήθηκαν τα δεδομένα από το ερευνητικό ημερολόγιο, την παρατήρηση της ερευνήτριας και τις αναφορές του κριτικού φίλου. Η ανάλυση δεδομένων έδειξε σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό θετικές μεταβολές στις σχέσεις και τις στάσεις μεταξύ των δύο φύλων, ενώ η εν λόγω μετακίνηση σχετίστηκε με το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε.
Keywords: Δράμα στην εκπαίδευση; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Εκπαιδευτικό δράμα; Δράμα στην εκπαίδευση; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Εκπαιδευτικό δράμα