ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΡΟΗΣ ΣΕ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΦΡΕΑΤΙΟ ΥΔΡΟΣΥΛΛΟΓΗΣ - Σκανδάλη, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Αντικείμενο της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας είναι η μελέτη και αριθμητική προσομοίωση του πεδίου ροής που διαμορφώνεται γύρω από φρεάτιο υδροσυλλογής τμήματος οδοστρώματος. Ειδικότερα, η διερεύνηση της συμπεριφοράς της ροής των ομβρίων στην άμεση γειτονία του φρεατίου, και η επίδραση των λειτουργικών χαρακτηριστικών του οδοστρώματος (τραχύτητα) καθώς και των γεωμετρικών στοιχείων της οδού στο πεδίο ροής. Η αριθμητική προσομοίωση έδειξε ότι η παρουσία του φρεατίου υδροσυλλογής στο οδόστρωμα μειώνει σημαντικά το βάθος, την ταχύτητα και το πλάτος της ροής κατάντη, βελτιώνοντας έτσι την αποστράγγιση του οδοστρώματος. Επίσης, μεγαλύτερες εγκάρσιες κλίσεις του ρείθρου οδηγούν σε αύξηση του βάθους ροής προς το φρεάτιο, αυξάνοντας την αποδοτικότητά του όσον άφορα την αποστράγγιση του οδοστρώματος. Συνεπώς, η σωστή γεωμετρία και κλίση του δρόμου παίζουν βασικό ρόλο στη λειτουργία των φρεατίων.
Keywords: Ansys Fluent, Ροή ανοιχτού αγωγού, Φρεάτιο