Εκπαιδευσιμότητα και απασχολησιμότητα: φορείς και δρώντες στο πεδίο της δια βίου εκπαίδευσης. Μια κριτική προσέγγιση. - Γκιώκα, Σταματίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Στην εργασία αυτή παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τις δυνατότητες της πρόσβασης και της συμμετοχής των ατόμων σε φορείς που εντάσσονται στο πλαίσιο της μη τυπικής εκπαίδευσης και παρέχουν υπηρεσίες δια βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την αξιοποίηση των ερευνητικών εργαλείων της συνέντευξης και του ερωτηματολογίου. Επελέγησαν οι πάροχοι, οι εκπαιδευτές και οι αποδέκτες των προγραμμάτων τα οποία υλοποιούνται σε τρεις φορείς εκπαίδευσης και κατάρτισης, δύο του ιδιωτικού τομέα και έναν του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι τρεις αυτοί φορείς προσφέρουν ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης και δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού. Η επαγγελματική ζωή των ατόμων επηρεάζει και επηρεάζεται από το σύνολο των άλλων πτυχών της καθημερινής τους ζωής. Δημιουργείται ένα πλέγμα από προσωπικές ανάγκες και επιθυμίες που σχετίζονται με τις προσδοκίες όλων των εμπλεκόμενων, των πάροχων, των εκπαιδευτών και των καταρτιζόμενων. Γίνεται αντιληπτό ότι η αλλαγή των εργασιακών συνθηκών αποκτά νέες κοινωνικές σημασίες. Η αναζήτηση ευκαιριών επαγγελματικής ανάπτυξης μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο έρεισμα για την ανίχνευση του ρόλου που είναι δυνατό να παίξει η δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση σε υλικό, κοινωνικό πολιτισμικό και πνευματικό επίπεδο.
Αριθμός Εισαγωγής: 010702-010703 cd
Keywords: Εκπαίδευση ενηλίκων