Η διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού και η υγιεινή και η ασφάλεια στην εργασία - Λάγγα, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η παρουσίαση της κατάστασης γενικά με το πώς εφαρμόζονται οι συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) στην Ελλάδα. Στα πλαίσια του επαγγελματικού τομέα, η περιφρούρηση της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία αποτελούν πρωταρχικά δικαιώματα των εργαζομένων. Οι κίνδυνοι επιβάρυνσης της υγείας με επαγγελματικές ασθένειες ή εμφάνισης ατυχημάτων στην εργασία είναι υπαρκτοί και μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο εισόδημα, την ποιότητα ζωής ακόμα και αυτή την ίδια τη ζωή των εργαζομένων. Τα Ελληνικό κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα αυτά έχουν θεσπίσει σειρά Νόμων, Προεδρικών Διαταγμάτων, Οδηγιών καθώς και το Σ.ΕΠ.Ε. Παρά τη θέσπιση όμως του νομοθετικού πλαισίου οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας δεν τηρούνται σε βαθμό τέτοιο ώστε ο κίνδυνος των εργατικών ατυχημάτων και σοβαρών ασθενειών να μηδενιστεί.
Μ.Δ.Ε. 161
Keywords: Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Υγιεινή της εργασίας; Ανθρώπινο δυναμικό; Διοίκηση; Υγιεινή; Ασφάλεια; Εργασία; Εργατικά ατυχήματα; Πρόληψη; Επαγγελματικός κίνδυνος; Εργονομία