Αξιολόγηση των αντιλήψεων των προϊσταμένων στα γραφεία φυσικής αγωγής ως προς τη διοικητική τους αποτελεσματικότητα - Λουκά, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2010)
Η ανάλυσης της εργασίας, προσφέρει την απαραίτητη γνώση για όλες τις διαδικασίες που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό (επιλογή, στελέχωση, εκπαίδευση, αξιολόγηση κ.α.). Η αξία της έχει αναγνωριστεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όμως στην Ελλάδα η χρήση της είναι περιορισμένη. Σκοπός στην παρούσα μελέτη ήταν να συνταχθεί το προφίλ των προϊσταμένων στα γραφεία φυσικής αγωγής, να αναδειχθούν τα επαγγελματικά προσόντα που είναι απαραίτητα για επιτυχή απόδοση και επιπλέον να ελεγχθεί εάν έχουν αλλάξει οι αρμοδιότητες-υπευθυνότητες που ασκούνται στη συγκεκριμένη εργασία. Στην έρευνα συμμετείχαν πέντε προϊστάμενοι (Ν=5). Η γνώση και η εμπειρία τους, τους κατέστησε ως εμπειρογνώμονες. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, παρείχαν πληροφορίες για τη θέση που κατέχουν. Χρησιμοποιήθηκε η περιπτωσιολογική μελέτη και η συλλογή των πληροφοριών έγινε μέσω συνεντεύξεων, συμπλήρωσης ενός πρότυπου σχεδίου ανάλυσης εργασίας (Prien et al., 2009) για την αναγνώριση των πιο σημαντικών εργασιακών δραστηριοτήτων και των επαγγελματικών προσόντων και επιπλέον έγινε ανασκόπηση όλων των προσβάσιμων γραπτών ή ηλεκτρονικών εντύπων. Οι πληροφορίες που συλλέχτηκαν, χρησιμοποιήθηκαν και για τη σύνταξη του προφίλ των προϊσταμένων στα γραφεία φυσικής αγωγής. Από τα καθήκοντα που προσδιορίστηκαν, προέκυψε ότι τη μεγαλύτερη σημαντικότητα για επιτυχή απόδοση στην εργασία έχει, στον τομέα της επίβλεψης, η διανομή των εντεταλμένων εργασιών σύμφωνα με το φόρτο εργασίας, τις προτεραιότητες της εργασίας και τις ικανότητες των εργαζομένων. Στον τομέα του σχεδιασμού, της οργάνωσης, του προγραμματισμού και του συντονισμού ξεχώρισε ο ορισμός στους υπαλλήλους συγκεκριμένων καθηκόντων και θέσεων και η κατεύθυνσή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Από τα επαγγελματικά προσόντα σημαντικότερη αναδείχθηκε η γνώση της νομοθεσίας στο συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο. Επίσης, βρέθηκε ότι κάποιες από τις αρμοδιότητες- υπευθυνότητες που περιλαμβάνονται στο καθηκοντολόγιο των προϊσταμένων, όπως έχει οριστεί από το Υπουργείο Παιδείας, έχουν τροποποιηθεί.
The supervisors’ of physical education public offices perceptions appraisal, concerning their administrative efficacy
Keywords: Ανάλυση εργασίας; Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Περιγραφή εργασίας; Καθήκοντα; Χαρακτηριστικά εργασιακού περιβάλλοντος; Ελλάδα; Προϊστάμενοι; Διοικητική αποτελεσματικότητα