Η διαχείριση των παραγόντων κινδύνου στις σχολικές μονάδες, ως παράμετρος αξιολόγησης της υγιεινής και ασφάλειας των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Φωκίδας - Παπαδοπούλου, Αρχοντία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής ήταν η αποτύπωση της διαδικασίας διαχείρισης των παραγόντων κινδύνου των σχολικών μονάδων από τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Ν. Φωκίδας. Το δείγμα της έρευνας απετέλεσαν με εθελοντική συμμετοχή 280 εκπαιδευτικοί, που εργάζονταν κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016 σε σχολεία του παραπάνω Νομού. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με ερωτηματολόγιο του Ευρωπαϊκού οργανισμού υγιεινής και ασφάλειας, μεταφρασμένο στην Ελληνκή γλώσσα από το Ελληνικό ινστιτούτο υγιεινής και ασφάλειας εργασίας, που αφού τροποποιήθηκε και προσαρμόστηκε στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα των εκπαιδευτικών, ελέγχθηκε με πιλοτική μελέτη. Το ερωτηματολόγιο περιελάμβανε: α) Είκοσι επτά ερωτήσεις για την υγιεινή και ασφάλεια και β) Επιλεγμένες κατηγορικές μεταβλητές (φύλο, ηλικία, έτη υπηρεσίας, ειδικότητα, θέση ευθύνης και οργανικότητα). Από τους εκπαιδευτικούς ζητήθηκε να βαθμολογήσουν τη σπουδαιότητα των ερωτήσεων του ερωτηματολογίου σε μία 5βάθμια κλίμακα Likert με το βαθμό πέντε να αναφέρεται στη μεγαλύτερη σπουδαιότητα της κάθε ερώτησης και με τον βαθμό ένα στη μικρότερη. Τα δεδομένα καταχωρήθηκαν σε προσωπικό υπολογιστή στο στατιστικό πρόγραμμμα για τις κοινωνικές επιστήμες (έκδοση 21) και αναλύθηκαν με περιγραφική στατιστική και τη δοκιμασία χ2. Το επίπεδο σημαντικότητας τέθηκε στο p<0.05. Η στατιστική ανάλυση αποκάλυψε ότι παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές: 1. Μεταξύ ανδρών και γυναικών, στη βαθμολογία των ερωτήσεων των ενοτήτων του ερωτηματολογίου «έλεγχος», «εκπαίδευση», «γεγονότα που μπορούσαν να είχαν προκαλέσει τραυματισμό». 2. Μεταξύ ηλικιακών ομάδων, στη βαθμολογία των ερωτήσεων της ενότητας «εκπαίδευση». 3. Μεταξύ προϋπηρεσίας, στη βαθμολογία των ερωτήσεων των ενοτήτων «έλεγχος» και «εκπαίδευση». 4. Μεταξύ ειδικότητας των εκπαιδευτικών, στη βαθμολογία των ερωτήσεων των ενοτήτων «σχεδιασμός», «έλεγχος», «εκπαίδευση» και «γεγονότα που μπορούσαν να είχαν προκαλέσει τραυματισμό». 5. Μεταξύ θέσης ευθύνης, στη βαθμολογία των ερωτήσεων των ενοτήτων «αναγνώριση κινδύνων», «σχεδιασμός», «έλεγχος», «εκπαίδευση» και «γεγονότα που μπορούσαν να είχαν προκαλέσει τραυματισμό». 6. Μεταξύ οργανικότητας σχολικών μονάδων, στη βαθμολογία των ερωτήσεων της ενότητας «γεγονότα που μπορούσαν να είχαν προκαλέσει τραυματισμό». Συμπεραίνεται ότι οι εκπαιδευτικοί του Ν. Φωκίδας πιστεύουν ότι η διαδικασία διαχείρισης των παραγόντων κινδύνου των σχολείων δεν είναι επαρκής και απαιτείται ενημέρωση σε τομείς όπως η αναγνώριση κινδύνων, ο σχεδιασμός, ο έλεγχος, η εκπαίδευση, τα συμπτώματα υγείας και των γεγονότων που μπορούσαν να είχαν προκαλέσει τραυματισμό.
School environment risk factor management, as a factor in evaluating the hygiene and safety of first-tier education teaching personnel in Fokida Prefecture
Keywords: Εργαζόμενοι - Υγεία και υγιεινή; Εργασιακό περιβάλλον - Μέτρα ασφαλείας; Employees - Health and hygiene; Work environment - Safety measures; Υγιεινή και ασφάλεια εργασίας; Διαχείριση παραγόντων κινδύνου; Πρόληψη; Εργασιακό περιβάλλον; Επαγγελματικό ατύχημα; Safety and hygiene; Risk factor management; Preventative measures; Work environment; Work accident