Σχολική Ευημερία και Τοπική Αυτοδιοίκηση: Απόψεις Εκπαιδευτικών για την Ενίσχυση της Σχολικής Ευημερίας στον Δήμο Παγγαίου - Παπαναστασίου, Πασχαλία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει τη σχολική ευημερία και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ενίσχυσή της, με μελέτη περίπτωσης τον Δήμο Παγγαίου. Στόχος της είναι η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τις σημαντικότερες διαστάσεις της σχολικής ευημερίας, τον τρόπο με τον οποίο η Τ.Α. συμβάλλει σε αυτήν καθώς και στις προσφερόμενες από την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων δυνατότητες προς τους Ο.Τ.Α. Η έρευνα είναι ποσοτική και πραγματοποιήθηκε μέσω ερωτηματολογίου, το οποίο διανεμήθηκε στους εκπαιδευτικούς του Δήμου Παγγαίου. Τα δεδομένα αναλύθηκαν με περιγραφικές και επαγωγικές στατιστικές μεθόδους, επιτρέποντας την αποτύπωση βασικών τάσεων και διαφορών, ανάλογα με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουν τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κυρίως στη λειτουργία και υποστήριξη των σχολείων, ενώ θεωρούν απαραίτητη την ενίσχυση της χρηματοδότησης, των υποδομών και των κοινωνικών παρεμβάσεων. Τονίζουν επίσης τη σημασία των ψυχοκοινωνικών παραμέτρων, όπως η προαγωγή της ψυχικής υγείας και οι καλές σχέσεις μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας. Η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων θεωρείται δυνατό μέτρο ενδυνάμωσης του ρόλου των Ο.Τ.Α., εφόσον αυτή συνοδεύεται από επαρκείς πόρους και θεσμική θωράκιση.
School Well-being and Local Governance: Teachers’ Perspectives on Enhancing School Well-being in the Municipality of Paggaio
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Εκπαίδευση; Σχολική Ευημερία; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Αποκέντρωση; Δήμος Παγγαίου; Εκπαιδευτικοί