ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ ΜΕ ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΔΙΠΛΗΣ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗΣ - Κανδηλιώτης, Μιχαήλ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η προσομοίωση και μελέτη μιας ανεμογεννήτριας η οποία απαρτίζεται από μια διπλά τροφοδοτούμενη επαγωγική γεννήτρια (DFIG). Η προσομοίωση γίνεται εφικτή με τη κατασκευή μοντέλου μέσω του προγράμματος MATLAB-Simulink. Το μοντέλο περιλαμβάνει ηλεκτρονικό μετατροπέα ισχύος τύπου Back to Back που απαρτίζεται από δύο μέρη, έναν ανορθωτή και έναν αντιστροφέα. Κάθε ένα από τα δύο μέρη ελέγχεται ανεξάρτητα από το άλλο μέσω υποσυστήματος που τροφοδοτεί μια γεννήτρια PWM συνδεδεμένη σε κάθε μετατροπέα. Το μοντέλο περιλαμβάνει ακόμη Σύστημα βραχυκύκλωσης του δρομέα (Crowbar Protection) προκειμένου να επιτευχθεί Ικανότητα διατήρησης της σύνδεσης κατά τη χαμηλή τάση. Η λειτουργία της ανεμογεννήτριας εξετάζεται τόσο σε μόνιμη κατάσταση όσο και κατά τρεις συγκεκριμένες μεταβατικές καταστάσεις. Αρχικά εξετάζεται η περίπτωση πτώσης τάσης του δικτύου, έπειτα αναλύεται η περίπτωση ανισορροπίας στο ρότορα της ανεμογεννήτριας και τέλος γίνεται εξομοίωση μιας υποβάθμισης στον ηλεκτρονικό μετατροπέα ισχύος. Μέσα από διαγράμματα που παρουσιάζονται, τα οποία προκύπτουν από τις εξομοιώσεις, γίνεται εφικτή η κατανόηση της συμπεριφοράς της ανεμογεννήτριας σε κάθε περίπτωση που εξετάζεται.