Η αξιολόγηση των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων των ληπτών/τιών υπηρεσιών υγείας. - Παπαγεωργίου, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Εισαγωγή: Δεν τίθεται αμφιβολία για το γεγονός του ότι η έννοια των δικαιωμάτων των ληπτών των υπηρεσιών υγείας έχει αποτελέσει ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί έντονα αφενός το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ελληνικών δημόσιων νοσοκομειακών μονάδων και αφετέρου τα διοικητικά όργανα αυτών. Σκοπός: Ο σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση των γνώσεων των επαγγελματιών υγείας οι οποίοι εργάζονται στα Αυτοτελή Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, των επαγγελματιών υγείας οι οποίοι ενδέχεται να παραπέμπουν λήπτες στα γραφεία και των ίδιων των ληπτών υπηρεσιών υγείας που επισκέπτονται τα γραφεία όπως επίσης και η αξιολόγηση αυτών των Γραφείων, επικεντρώνοντας το ερευνητικό ενδιαφέρον στην παρουσίαση και στην ανάλυση του ζητήματος της διασφάλισης των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών υγείας στις δημόσιες νοσοκομειακές μονάδες του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.). Υλικό-Μέθοδος: Η μελέτη διεξήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου και στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης. Διανεμήθηκαν, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 292 ερωτηματολόγια συνολικά και επεστράφησαν 252, δίνοντας ποσοστό ανταπόκρισης 86% και στο Νοσοκομείο Τρίπολης 251 ερωτηματολόγια συνολικά και επεστράφησαν 209 δίνοντας ποσοστό ανταπόκρισης 83%. Αποτελέσματα: Η πλειοψηφία του δείγματος από το νοσοκομείο Κορίνθου (57,8%) απάντησε ότι γνωρίζει για την ύπαρξη του Γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας του Νοσοκομείου, ενώ το 63% από το νοσοκομείο Τρίπολης απάντησε αρνητικά. Το 58,3% των επαγγελματιών υγείας από το νοσοκομείο Τρίπολης δεν είναι ικανοποιημένο από το γραφείο, όπως επίσης και το 39,5% από το νοσοκομείο Κορίνθου. Μόνο 1 άτομο από το Νοσοκομείο Κορίνθου απάντησε ότι έχει επιμορφωθεί σε θέματα προσωπικού, ενώ τα άλλα 2 άτομα απάντησαν αρνητικά. Συμπεράσματα: Η πληροφόρηση και η πρόσβαση στα δικαιώματα των ασθενών βρίσκονται σε ικανοποιητικό βαθμό για τα νοσοκομεία της Κορίνθου και Τρίπολης, όμως τα εν λόγω γραφεία δεν έχουν επιτελέσει τον ρόλο τους ως προς την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας..
Αριθμός Εισαγωγής: 012787 cd
Keywords: Ασθενείς -- Νομικό καθεστώς, νόμοι, κ.λπ. -- Ελλάδα; Ασθενείς -- Υπηρεσίες για -- Ελλάδα; Ασθενείς -- Υπηρεσίες υγείας για -- Ελλάδα; Ανθρώπινα δικαιώματα -- Ελλάδα; Υπηρεσίες υγείας -- Αξιολόγηση -- Ελλάδα; Υγειονομική πολιτική -- Ελλάδα; Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας; Δικαιώματα ληπτών υγείας; Εθνικό Σύστημα Υγείας; Δημόσια νοσοκομεία; Office for the Protection of Health Care rights; Health care card rights; National Health System; Greek public hospitals