Σύμβουλος Ακεραιότητας: Ένας νέος διαμεσολαβητικός θεσμός στη δημόσια διοίκηση, με αρμοδιότητες από την άσκηση εσωτερικού ελέγχου, έως την χάραξη εσωτερικής πολιτικής - Σκουτέρη, Θεοδώρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Στην παρούσα εργασία γίνεται μια προσπάθεια παρουσίασης και ανάλυσης ενός πολύ πρόσφατα θεσμοθετημένου οργάνου, του «Συμβούλου Ακεραιότητας», ως νέου διαμεσολαβητικού θεσμού, που σκοπό έχει αφενός τον εντοπισμό προβλημάτων και αναφορών κατά την άσκηση του έργου των δημοσίων υπαλλήλων, αφετέρου την υποστήριξη, ενημέρωση και συμβουλή αυτών σχετικά με θέματα ηθικής και ακεραιότητας στον χώρο εργασίας τους . Ο θεσμός αυτός αποτελεί ένα νέο μηχανισμό των δημοσίων υπηρεσιών και μάλιστα παίρνει σάρκα και οστά μέσα από τους ίδιους τους κόλπους του δημόσιου τομέα. Για να αναδειχθεί πληρέστερα ο ρόλος, ο σκοπός και η αναγκαιότητα αυτού του νέου θεσμού, θα επιχειρηθεί μία ανάλυση της δημόσιας διοίκησης, των προβλημάτων που υφίστανται εντός αυτής και των μέσων με τα οποία μπορούν αυτά τα προβλήματα να περιοριστούν ή θεραπευτούν. Εκτενής αναφορά θα γίνει στα φαινόμενα κακοδιοίκησης και διαφθοράς, καθώς και στις μορφές και τα είδη ελέγχου που λαμβάνουν χώρα στον δημόσιο τομέα. Διακριτή είναι και η παρουσία της διαμεσολάβησης και των οργάνων που εξυπηρετούν αυτή, όπως θα αναλυθούν στα τελευταία κεφάλαια, καθώς με τη βοήθεια αυτών διαμορφώνεται σταδιακά μια νέα κουλτούρα στην δημόσια διοίκηση.
Integrity Advisor: A new mediating institution in public administration, with responsibilities ranging from internal control to internal policy making
Keywords: Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Διαφθορά; Δημόσια διοίκηση; Κακοδιοίκηση; Διαφθορά; Εξωτερικός έλεγχος; Διαμεσολάβηση; Σύμβουλος ακεραιότητας