Οι στάσεις, οι απόψεις και οι πρακτικές των νηπιαγωγών σχετικά με το μάθημα των μαθηματικών - Κωστούρου, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των στάσεων, των απόψεων και των πρακτικών των νηπιαγωγών σχετικά με το μάθημα των μαθηματικών στο νηπιαγωγείο. Τα ερευνητικά ερωτήματα αυτής της έρευνας είναι τα παρακάτω: 1. Ποιες είναι οι στάσεις των νηπιαγωγών ως προς το μάθημα των μαθηματικών; 2. Ποιες είναι οι απόψεις των νηπιαγωγών ως προς το μάθημα των μαθηματικών; 3. Ποιες είναι οι πρακτικές των νηπιαγωγών ως προς το μάθημα των μαθηματικών; Η ημιδομημένη συνέντευξη χρησιμοποιήθηκε στην ποιοτική αυτή έρευνα ως εργαλείο συλλογής δεδομένων. Το δείγμα αφορούσε 10 νηπιαγωγούς (5 νηπιαγωγούς με διδακτική εμπειρία μεγαλύτερη των 20 ετών και 5 νηπιαγωγούς με διδακτική εμπειρία μικρότερη των 10 ετών) από 10 διαφορετικά δημόσια νηπιαγωγεία του νομού Κορινθίας. Από τα ευρήματα της έρευνας φαίνεται ότι το μάθημα των μαθηματικών δεν ευχαριστεί τις νηπιαγωγούς. Έχουν εξίσου θετικά και αρνητικά συναισθήματα για τα μαθηματικά. Βρέθηκε ότι στους νηπιαγωγούς που έχουν τα λιγότερα χρόνια διδασκαλίας αρέσουν τα μαθηματικά, έχουν θετικά συναισθήματα για αυτά και θετικές σχολικές εμπειρίες. Ενώ από την άλλη πλευρά στις νηπιαγωγούς με τα περισσότερα χρόνια διδασκαλίας δεν αρέσουν τα μαθηματικά, έχουν αρνητικά συναισθήματα και αρνητικές σχολικές εμπειρίες αντίστοιχα. Παρόλα αυτά όλες αισθάνονται αυτοπεποίθηση με τη διδασκαλία των μαθηματικών στο νηπιαγωγείο. Γενικά οι νηπιαγωγοί που συμμετείχαν στην έρευνά μας προέρχονται από τη θεωρητική κατεύθυνση και δεν διδάχτηκαν στο Πανεπιστήμιο μαθηματικά. Θεωρούν το μάθημα της Γλώσσας και των Κοινωνικών Επιστημών σπουδαιότερο από τα Μαθηματικά. Δίνουν μεγάλη έμφαση στις χωροχρονικές έννοιες, στις δραστηριότητες μετρήσεων και λιγότερο στην έννοια του αριθμού. Η κύρια διδακτική πρακτική τους είναι η μάθηση μέσα στο παιχνίδι. Οι νηπιαγωγοί αφιερώνουν καθημερινά διδακτικό χρόνο σε μαθηματικές δραστηριότητες (ρουτίνες). Για τις νηπιαγωγούς τα μαθηματικά είναι μέρος όχι του καθημερινού αλλά του εβδομαδιαίου σχολικού προγράμματος. Καθημερινά διδάσκουν ευκαιριακά τα μαθηματικά και μέσα στην εβδομάδα γίνονται μόνο 2-3 οργανωμένες δραστηριότητες μαθηματικών. Αφιερώνουν λιγότερο χρόνο σε οργανωμένες μαθηματικές δραστηριότητες σε σχέση με δραστηριότητες άλλων μαθημάτων. Πιστεύουν επίσης ότι η γνώση είναι έμφυτο ταλέντο, ότι είναι σημαντικό το νήπιο να μάθει τον τρόπο, τη διαδικασία για να βρίσκει τη σωστή απάντηση. Διαφοροποιούν τη διδασκαλία τους στα μαθηματικά ανάλογα με την ηλικία και το γνωστικό επίπεδο των μαθητών τους. Δεν νιώθουν επαρκώς καταρτισμένες από τη σχολή τους στα μαθηματικά και επιζητούν επιπλέον καθοδήγηση σε αυτή την περιοχή. Χρησιμοποιούν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή κατά την ώρα του ελεύθερου παιχνιδιού για εξάσκηση μαθηματικών εννοιών μέσα από λογισμικά κατάλληλα για την προσχολική ηλικία. Χρησιμοποιούν τα παιδαγωγικά υλικά του εμπορίου πιο συχνά για να διδάξουν τα μαθηματικά. Ενώ στηρίζονται στο ΔΕΠΠΣ (το Εθνικό αναλυτικό πρόγραμμα) δεν το συμβουλεύονται όταν πρόκειται να οργανώσουν μια μαθηματική δραστηριότητα γιατί έχει λίγα ενδεικτικά παραδείγματα. Οι πιο σοβαροί παράγοντες που εμποδίζουν τις νηπιαγωγούς κατά τη διδασκαλία των μαθηματικών στην τάξη είναι: α) η έλλειψη εκπαιδευτικού υλικού, η έλλειψη ηλεκτρονικού υπολογιστή και σύγχρονων λογισμικών β) η πίεση από τους γονείς γ) ο μεγάλος αριθμός παιδιών στην τάξη.
Αριθμός Εισαγωγής: 011835-011836 cd
Keywords: Μαθηματικά -- Μελέτη και διδασκαλία (Πρωτοβάθμια) -- Ελλάδα; Νηπιαγωγεία -- Προγράμματα δραστσηριοτήτων; Μάθηση και δραστηριότητα; Στάσεις νηπιαγωγών; Απόψεις νηπιαγωγών; Πρακτικές νηπιαγωγών; Διδασκαλία μαθηματικών; Μαθηματικά; Μαθηματικοφοβία; Άγχος για τα μαθηματικά; Προσχολική εκπαίδευση; Νηπιαγωγείο; Kindergarten teachers' attitudes; Kindergarten teachers' views; kindergarten teachers' practices; Mathematics teaching; Mathematics; Mathsphobia; Maths anxiety; Preschool education; Kindergarten