Νοσηρότητα ταξιδιωτών που προέρχονται από χώρες του εξωτερικού, στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, το χρονικό διάστημα 1/5/2015 έως 30/9/2015 - Κεράνη, Μερσίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Σκοπός: Στόχος της συγκεκριμένης έρευνας είναι να αξιολογηθεί η νοσηρότητα των ξένων τουριστών που επισκέφτηκαν την Καλαμάτα, με βάση τις διαθέσιμες καταγραφές. Υλικό και μέθοδος : Αυτή είναι μια αναδρομική ανάλυση δεδομένων, με τουρίστες από το εξωτερικό που επισκέφτηκαν την Καλαμάτα και ζήτησαν ιατρικές υπηρεσίες από το Γενικό Νοσοκομείο της Καλαμάτας ή από το ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν, την περίοδο 1η Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015. Αναλύθηκαν τα χαρακτηριστικά των ασθενών τουριστών που δέχτηκαν ιατρικές υπηρεσίες, οι κλινικές κατηγορίες και οι διαγνώσεις των ασθενών καθώς και οι εισαγωγές στα ανάλογα τμήματα του νοσοκομείου. Αποτελέσματα: Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 158 ασθενείς τουρίστες εκ των οποίων σε 11 περιπτώσεις έγινε εισαγωγή σε κλινική του νοσοκομείου (7,4%). Από το σύνολο των ασθενών 80 ήταν άνδρες (50,6%), 60 ήταν γυναίκες(38,0%), 13 ήταν τα αγόρια(8,2%) και 5 ήταν κορίτσια (3,2%). Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 44,93 έτη με μικρότερο ηλικιακά ασθενή 2,5 ετών και μεγαλύτερο 84 ετών. Το 93,7% των ξένων ταξιδιωτών αναζήτησαν ιατρικές υπηρεσίες στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας ενώ το 6,3% αναζήτησε ιατρικές υπηρεσίες εντός των ξενοδοχειακών μονάδων που διέμενε. Το εύρος των διαγνώσεων που αφορούσε τη νοσηρότητα των ταξιδιωτών περιλάμβανε τραυματισμούς, λοιμώξεις του γαστρεντερικού, αναπνευστικές λοιμώξεις, ορθοπεδικά προβλήματα, δερματολογικές παθήσεις, νευρολογικές παθήσεις, παθήσεις των ώτων-ρινός-λάρυγγα, παθήσεις των οφθαλμών, καρδιολογικά προβλήματα και παθήσεις παιδικής ηλικίας. Οι τραυματισμοί (24,7%), οι λοιμώξεις του γαστρεντερικού (17,1%), οι αναπνευστικές λοιμώξεις (13,3%) και τα ορθοπεδικά προβλήματα(13,3%) ήταν οι τέσσερεις πιο διαδεδομένες κατηγορίες μεταξύ των ασθενών. Το τραύμα ήταν η πιο κοινή διάγνωση(p<0,001), τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες(25%). Τα παιδιά δεν αναζήτησαν ιατρικές υπηρεσίες δερματολογικής, καρδιολογικής, νευρολογικής και οφθαλμολογικής φύσεως. Συμπεράσματα:Το τραύμα ήταν η κυρίαρχη αιτία αναζήτησης ιατρικών υπηρεσιών από τους ξένους ασθενείς τουρίστες στην Καλαμάτα. Η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, η ενημέρωση του κοινού και η εξασφάλιση λήψης μέτρων πρόληψης,μπορεί να αποτρέψει την παθογέννεση αρκετών νοσηρών καταστάσεων κατά τη διάρκεια των διακοπών.
Keywords: Ταξίδια και περιηγιήσεις - Υγειονομικές απόψεις; Ιατρική, Προληπτική; Travel--Health aspects; Medicine, Preventive; Νοσηρότητα; Ταξιδιωτική ιατρική; Τουρισμός; Δημόσια υγεία; Μέτρα πρόληψης