Στρατηγικές Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Αθλητισμού και Αναψυχής Έξω από το Γήπεδο – Μελέτη Περίπτωσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών - Σώρρα, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η παρούσα έρευνα έχει ως στόχο να καταγράψει και να διερευνήσει ζητήματα που σχετίζονται με τη συμμετοχή των φοιτητών, του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών σε αθλητικές δράσεις και δράσεις αναψυχής καθώς και να προτείνει στρατηγικές ανάπτυξης τέτοιων δράσεων. Στο πλαίσιο της εργασίας αναπτύχθηκε κατάλληλο ερωτηματολόγιο το οποίο διανεμήθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το δείγμα της έρευνας απετέλεσαν 380 άτομα (234 φοιτητές (61,6%), 45 μέλη ΔΕΠ και επιστημονικό προσωπικό (11,8%), 51 άτομα διοικητικό προσωπικό (13,4%) και 50 εξωτερικοί συμμετέχοντες ‘Φίλοι του Γυμναστηρίου’ (13,2%)). Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι κύριες επιλογές σε αθλήματα/δραστηριότητες των συμμετεχόντων στην έρευνα αφορούν σε δράσεις που εκτελούνται στο γυμναστήριο (βάρη, ομαδικά προγράμματα) αλλά και σε ανοικτούς αθλητικούς και μη χώρους (π.χ. μπάσκετ, στίβος, τρέξιμο, ποδηλασία). Αναφορικά με αθλητικές δράσεις εντός γηπέδου που θα τους ενδιέφεραν να ασχοληθούν είναι το μπάσκετ και η κολύμβηση σε πισίνα ενώ η πεζοπορία συγκεντρώνει τις προτιμήσεις τους στις αθλητικές δράσεις εκτός γηπέδου. Ως αποτελεσματικά κίνητρα συμμετοχής σε δραστηριότητες άθλησης/αναψυχής θεωρούνται η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, η διατήρηση και η βελτίωση της υγείας, η διαφυγή από την καθημερινότητα και η χαλάρωση. Αντιθέτως, ως κύριοι ανασταλτικοί παράγοντες καταγράφονται η έλλειψη χρόνου, η έλλειψη διάθεσης λόγω υποχρεώσεων ή κούρασης, η χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών/εξοπλισμού/ εγκαταστάσεων, το μη εκπαιδευμένο προσωπικό, η μη συνέπεια και η έλλειψη συνέχειας στην υλοποίηση των προγραμμάτων. Οι ερωτηθέντες θεωρούν σημαντική την ανάπτυξη του Πανεπιστημιακού Αθλητισμού και συμφωνούν με την διοργάνωση αθλητικών-ψυχαγωγικών δράσεων και εκδηλώσεων από το Πανεπιστήμιο οι οποίες ενισχύουν την εικόνα του Πανεπιστημίου και της πόλης. Τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν συγκριτικά με βάση προηγούμενες έρευνες και βρέθηκαν να συμφωνούν εν γένει σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Μεταξύ των προτάσεων για στρατηγικές ανάπτυξης του πανεπιστημιακού αθλητισμού και αναψυχής αναφέρονται ενδεικτικά ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε δράσεις αθλητισμού και αναψυχής που θεωρούνται διαδεδομένες, οργανώνονται σχετικά εύκολα, επιτρέπουν τη συμμετοχή σε ομάδες-παρέες, είναι λελογισμένου κόστους και διάρκειας, εμφανίζουν πολύ καλή οργάνωση δράσεων και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, παρέχονται κίνητρα και υπάρχει αποτελεσματική ενημέρωση ώστε να εξασφαλίζεται συμμετοχή μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων. Στην προσπάθεια πρέπει να συμμετάσχουν και να συνδράμουν ουσιαστικά η Πολιτεία, οι αθλητικοί και άλλοι φορείς ενώ κρίνεται απαραίτητο να αναζητηθούν και να εξασφαλιστούν χορηγίες, ιδίως αν υπάρξει ευρεία προβολή των δράσεων.
Strategies for the development of university outdoor sports and recreation activities – A case study at the University of Patras
Keywords: Πανεπιστημιακός αθλητισμός; Υπαίθρια αναψυχή; College sports; Outdoor recreation; Πανεπιστημιακός αθλητισμός; Αθλητική αναψυχή; Ανασταλτικοί παράγοντες; Κίνητρα συμμετοχής; University sport; Athletic recreation; Incentives to participate; Inhibiting factors