Η εφαρμογή της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας στα σχολεία Α/μιας και Β/μιας Εκπαίδευσης στο νομό Αργολίδας - Χατζηγεωργίου, Ηλίας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Λαμβάνοντας υπόψη τον καθοριστικό ρόλο της ποιότητας στην εκπαίδευση αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες των σχολικών μονάδων, κρίνεται αναγκαία η συνολική αναβάθμιση και βελτίωση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών τους. Υπό το πρίσμα της συνεχούς βελτίωσης η εργασία αυτή αναμένεται να αποτιμήσει την υφιστάμενη κατάσταση σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Αργολίδα και κατά πόσο γίνεται προσπάθεια εφαρμογής των προτάσεων της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας (ΔΟΠ) στα σχολεία. Ειδικότερα θα εξετάσει, αρχικά το αν και σε ποιο βαθμό εφαρμόζεται η ΔΟΠ στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αργολίδα και έπειτα το αν οι Ηγέτες (Διευθυντές) εφαρμόζουν τις διαδικασίες της ΔΟΠ στα σχολεία τους και τον βαθμό κατά τον οποίο αυτό επιτυγχάνεται. Σε συνολικό δείγμα 100 διευθύνσεων σχολικών μονάδων της Αργολίδας ο βαθμός εφαρμογής των διαδικασιών της ΔΟΠ βρέθηκε να είναι ικανοποιητικός. Οι σχολικές μονάδες, προσπαθούν να αναβαθμίσουν τις λειτουργίες τους μέσω της παροχής διαρκούς εκπαίδευσης στο προσωπικό, της εφαρμογής νέων στρατηγικών και της χρήσης νέων τεχνολογιών. Αντίστοιχα, σε επίπεδο αξιολόγησης των αποτελεσμάτων η αποτίμηση της επίδοσης τους είναι μέτρια, ωστόσο διοικούνται από ικανούς ηγέτες-διευθυντές οι οποίοι είναι προσανατολισμένοι σε νέες καινοτομίες, διαθέτουν δεξιότητες ανατροφοδότησης και επιδιώκουν την συνεχή βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας των σχολικών μονάδων τους. Η σημαντικότητα της έρευνας έγκειται στο ότι μέσα από τα αποτελέσματα διατυπώνονται σημαντικές προτάσεις βελτίωσης ποιότητας της λειτουργίας τους σε επίπεδο διοίκησης καθώς και διαδικασιών μάθησης.
Total Quality Management Implementation in Primary Education and Secondary Education in Argolida
Keywords: Σχολική διοίκηση και οργάνωση; Διοίκηση ολικής ποιότητας στην εκπαίδευση; Συνεχιζόμενη εκπαίδευση; Σχολικής βελτίωσης προγράμματα; Σχολικές ομάδες διοίκησης; Εκπαιδευτική ηγεσία; School management and organization; Total quality management in education; Continuing education; School improvement programs; School management teams; Educational leadership; Διοίκηση Ολικής Ποιότητας; Εκπαίδευση; Σχολικές μονάδες; Αυτοαξιολόγηση; Αργολίδα; Total Quality Management; Education; Schools; Self-assessment; Argolida