Το φαινόμενο της "διαρροής εγκεφάλων" (Brain Drain) τα χρόνια της Ελληνικής Οικονομικής Κρίσης. Μελέτη περίπτωσης: Οι Έλληνες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Κωστοπούλου, Αννα - Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων (brain drain) αφορά τη μετανάστευση υψηλά ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού προς χώρες που προσφέρουν προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης και καλύτερη ποιότητα ζωής. Στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη αγορά η σημασία του ανθρώπινου κεφαλαίου έχει αναγνωριστεί ως η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης. Η Ελλάδα, που επλήγη σοβαρά από την οικονομική κρίση του 2009, βιώνει με ένταση αυτό το φαινόμενο. Η παρατεταμένη λιτότητα μεγέθυνε διαχρονικά διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Η αύξηση των επιπέδων ανεργίας οδήγησε ένα μεγάλο μέρος από το νεότερο και πιο μορφωμένο τμήμα του πληθυσμού να επιλέξει μια άλλη χώρα για να εργαστεί και να ζήσει. Αυτή η διαρροή αποτελεί τροχοπέδη στις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιστρέψει το δυσμενές οικονομικό κλίμα. Η παρούσα εργασία επιχειρεί να διερευνήσει μέσω συνεντεύξεων τους λόγους για τους οποίους εννέα Έλληνες πτυχιούχοι μετανάστευσαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Εξετάζονται οι προβληματισμοί για την ζωή τους εκεί, η πιθανότητα επαναπατρισμού τους και ο τρόπος που σκέφτονται την Ελλάδα. Τα εμπειρικά στοιχεία από την έρευνα συνάδουν με την υπάρχουσα θεωρία σε μεγάλο βαθμό και βοηθούν στην κατανόηση του κοινωνικοοικονομικού φαινομένου του brain drain.
The phenomenon of "brain drain" during economic recession in Greece. Case Study: Greeks in the United Arab Emirates
Keywords: Αγορά εργασίας--Ελλάδα; Αγορά εργασίας--Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα; Διαρροή εγκεφάλων; κυκλοφορία εγκεφάλων; εξειδικευμένη διεθνής μετανάστευση; οικονομική κρίση; αγορά εργασίας; Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα; Ελλάδα