Τα μνημόνια ως εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη: Επιπτώσεις και Αποτελέσματα - Φραγκοπαναγιώτη, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η εργασία πραγματεύεται τα μνημόνια και την αποτελεσματικότητά τους όσον αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη. Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 δε θα μπορούσε να μην επηρεάσει και την Ευρώπη, και ιδιαίτερα την ατελή νομισματική ένωση της Ευρωζώνης. Σύντομα, ήρθαν στο προσκήνιο οι παθογένειες των εθνικών οικονομιών, ενώ το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος τους εκτινάχτηκε στα ύψη. Οι δίνες χρέους παρέσυραν τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες εμφάνισαν τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα, ενώ κάποιες απειλήθηκαν ακόμη και με πτώχευση. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ισπανία, κατέφυγαν σε πακέτα διάσωσης και υπέγραψαν μνημόνια, προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της οικονομίας τους και την παραμονή τους στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, τα προβλήματα που μάστιζαν την οικονομία τους δεν εξαλείφθηκαν, με αποτέλεσμα τα μνημόνια να προβληματίσουν την επιστημονική κοινότητα όσον αφορά την έννοια, τους στόχους, τις μεθόδους και την αποτελεσματικότητά τους, με κάποιους να τάσσονται υπέρ και άλλους κατά αυτών.
Keywords: Χρηματοοικονομική κρίση; Χρηματοοικονομική κρίση--Ευρώπη; Ευρώπη--Οικονομικές συνθήκες; Οικονομική πολιτική--Ευρώπη; Μνημόνιο; Ελλάδα; Ιρλανδία; Πορτογαλία; Ισπανία; Κύπρος