Η Κοινωνική Πολιτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η περίπτωση του Δήμου Κορινθίων - Παπαθανασίου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής είναι η κοινωνική πολιτική που ασκείται από την τοπική αυτοδιοίκηση μέσα από τις μεταβολές που έγιναν σε τοπικό επίπεδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Εξετάζεται το πλαίσιο εντός του οποίου δραστηριοποιείται η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνάρτηση με τις εθνικές αλλά και υπερεθνικές πολιτικές. Επιπλέον εξετάζεται η περίπτωση του Δήμου Κορινθίων και συγκεκριμένα ο τρόπος που ασκεί κοινωνική πολιτική ώστε να αναδειχθούν τα δυνατά και αδύνατα σημεία. Η παρούσα διπλωματική αποτελείται από δύο (2) μέρη. Το πρώτο μέρος είναι το θεωρητικό στο οποίο αναλύεται η έννοια της κοινωνικής πολιτικής, εξετάζεται η ιστορική εξέλιξη και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Επιπλέον γίνεται προσπάθεια να οριοθετηθεί ο ρόλος της στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη ως μηχανισμός παροχής υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα. Το δεύτερο μέρος είναι το εμπειρικό και εξετάζεται η περίπτωση του δήμου Κορινθίων, ως μηχανισμός άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Γίνεται διερεύνηση και καταγραφή της οργανωτικής δομής της κοινωνικής υπηρεσίας καθώς και των προγραμμάτων που υλοποιεί. Στη συνέχεια ακολουθεί έρευνα που διεξήχθη κατόπιν επίσκεψής μου στις δομές τις κοινωνικής υπηρεσίας απευθυνόμενη στους υπαλλήλους και τα στελέχη της, οι οποίοι έλαβαν μέρος εθελοντικά. Συγκεκριμένα εξετάζεται κατά πόσο ο δήμος ανταποκρίνεται στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών σε συνάρτηση με το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο επιβάλει περιστολή δαπανών και αναστολή προσλήψεων. Η μεθοδολογία που ακολουθείται περιλαμβάνει βιβλιογραφική έρευνα, διαδικτυακή έρευνα και ποιοτική έρευνα με την χρήση ημιδομημένων συνεντεύξεων με υπαλλήλους και στελέχη του δήμου Κορινθίων.
Αριθμός Εισαγωγής: 013287 cd
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Κοινωνική πολιτική -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Κοινωνική πολιτική -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Κοινωνική πολιτική; Τοπική αυτοδιοίκηση; Ευρωπαϊκή Ένωση; Δήμος Κορινθίων; Social policy; Local government; European Union; Municipality of Korinthos