Πολιτικές και Μέσα για την Κοινωνική Πολιτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού την περίοδο 2014-2020: Η περίπτωση του Δήμου Πεντέλης - Χάνου, Αρχοντία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Αντικείμενο της μεταπτυχιακής εργασίας είναι να εξεταστούν οι δυνατότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αξιοποιήσει πολιτικές και μέσα για το σχεδιασμό ολοκληρωμένων Στρατηγικών Κοινωνικής Πολιτικής με αφόρμηση την αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προκλήσεων που ανέδειξε σε τοπικό επίπεδο η τρέχουσα ανθρωπιστική κρίση, σε σύζευξη με τις Ευρωπαϊκές , Εθνικές και Περιφερειακές κατευθύνσεις και πολιτικές Κοινωνικής Συνοχής. Η Στρατηγική «Ευρώπη 2020» για μία έξυπνη , διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη , το Εθνικό Πλαίσιο Ανάπτυξης «ΕΣΠΑ 2014-2020» σε συνέργεια με εξειδικευμένα σχέδια στρατηγικών κοινωνικής ανάπτυξης και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα αποτελούν την τρέχουσα προγραμματική περίοδο τους βασικούς πυλώνες αναζωογόνησης του κοινωνικού και οικονομικού ιστού των τοπικών κοινωνιών. Σκοπός της εργασίας είναι η προσαρμογή των ευρωπαϊκών και εθνικών κατευθύνσεων και μέσων στο Δήμο Πεντέλης για την εφαρμογή μιας νέας ολοκληρωμένης Στρατηγικής Κοινωνικής Πολιτικής που θα εγγυάται την κοινωνική ευημερία με βιώσιμη προοπτική και μακροπρόθεσμο κοινωνικό όφελος.
Policy and Instruments for the Social Policy of Municipalities for the period 2014-2020 – Case study on the Municipality of Pentelis
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Ελλάδα--Κοινωνική πολιτική; Ελλάδα--Οικονομικές συνθήκες; Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο; Κοινωνική πολιτική ΟΤΑ; Κοινωνική ενσωμάτωση; Ολοκληρωμένη προσέγγιση; Δήμος Πεντέλης