“Αντισυνταγματική Μοναρχία”: Βασιλικές παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή της Ελλάδας (1864-1968) - Μιχαλόπουλος, Γεώργιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η εργασία ερευνά τις αντισυνταγματικές παρεμβάσεις των βασιλέων της Ελλάδας από το 1864 έως το 1968. Κυριότερα ζητήματα αποτελούν η διαφωνία Κωνσταντίνου Α’ – Βενιζέλου που οδήγησε στον Εθνικό Διχασμό, η δικτατορία Μεταξά, η ανάδειξη στην πρωθυπουργία του Κωνσταντίνου Καραμανλή και η μεταγενέστερη ρήξη του με τον βασιλιά Παύλο, η ρήξη Γεωργίου Παπανδρέου με τον Κωνσταντίνο Β’ και ο ρόλος του τελευταίου κατά την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
Keywords: Μοναρχία -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Μοναρχία -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Συνταγματική ιστορία -- Ελλάδα; Ελλάδα -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 1863-1913; Ελλάδα -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 1913-1917; Ελλάδα -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 1917-; Σύνταγμα; Μοναρχία; Βασιλεία; Πολίτευμα; Αντισυνταγματικότητα; Βασιλικές Παρεμβάσεις; Constitution; Monarchy; Kingdom; System of Government; Unconstitutionality; Royal Interventions