Η διαχείριση της πανδημίας COVID-19 από την ΕΕ και η σημασία της για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Διακυβέρνηση - Μαχαιρίδου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Στόχος της παρούσας διατριβής είναι η συνολική αξιολόγηση της διαχείρισης της πανδημίας COVID-19 σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις της στην ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση. Πάνω από ένα χρόνο μετά την έναρξη αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, η Ευρώπη αντιμετωπίζει προκλήσεις που δεν έχουν προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία - από συνθήκες έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία έως σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές διαταραχές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έρθει αντιμέτωπη με μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της, γεγονός που προτρέπει σε μια επαναξιολόγηση του ρόλου της στη διαχείριση κρίσεων, ιδίως στην αντιμετώπιση επειγόντων κινδύνων για τη δημόσια υγεία. Οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν περιορίστηκαν στη δημόσια υγεία- επηρέασαν βαθιά και το οικονομικό τοπίο. Από την παγκόσμια παύση των εμπορικών δραστηριοτήτων έως τις δραματικές αλλαγές στην αγορά εργασίας και τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, η πανδημία αναδιαμόρφωσε τη διαχείριση της οικονομικής πολιτικής. Κατά συνέπεια, όχι μόνο αποδυνάμωσε τις παγκόσμιες οικονομίες, αλλά προκάλεσε και σεισμική μετατόπιση των θεσμικών πλαισίων και των προτεραιοτήτων πολιτικής εντός της Ε.Ε.. Στο πλαίσιο αυτό, η διατριβή επιδιώκει να προσεγγίσει την αποτελεσματικότητα των αντιδράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο στην υγειονομική όσο και στην οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, με στόχο να συμβάλει στη συζήτηση για τον εξελισσόμενο ρόλο της Ε.Ε. στη διαχείριση των κρίσεων και την οικονομική διακυβέρνηση.
The Management of the COVID-19 Pandemic at the European Level and its Importance for European Economic Governance
Keywords: COVID 19(Ασθένεια); COVID 19(Ασθένεια)--Κοινωνικές απόψεις; COVID 19(Ασθένεια)--Πολιτικές απόψεις; COVID 19(Ασθένεια)--Οικονομικές απόψεις; COVID-19; Πανδημία; Υγειονομική κρίση; Οικονομική Διακυβέρνηση; Ευρωπαϊκή Ένωση