Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Η περίπτωση του Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης - Γαλάνη, Αριστέα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα συνιστά μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις παγκοσμίως. Η τόνωση του βιώσιμου χαρακτήρα της αστικής κινητικότητας είναι άμεσα συνυφασμένη με την ανάπτυξη στον τομέα της οικονομίας και με τη μείωση της ρύπανσης στο περιβάλλον. Η Βιώσιμη Κινητικότητα ανήκει ανάμεσα στους στόχους του στρατηγικού πλάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα «Σχεδία Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» (ΣΒΑΚ) προτείνονται από την Ε.Ε. ως τα πλέον κατάλληλα εργαλεία με σκοπό την πραγμάτωση των αειφόρων μεταφορών. Η επιτυχία τους βασίζεται σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και συντονισμού των εμπλεκόμενων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων καθώς και ενεργούς συμμετοχής του κοινού στη διαδικασία σχεδιασμού, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κοινό όραμα και ένα σχέδιο κοινά αποδεκτό, που να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, νομιμότητα και αίσθημα κοινής ιδιοκτησίας. Στην Ελλάδα , η χρόνια απουσία οργάνωσης και σωστού σχεδιασμού στα συστήματα μεταφορών παράλληλα με την πρόσφατη κρίση στην οικονομία οδήγησαν σε πολλά προβλήματα , τα οποία επιδρούν αρνητικά στον βαθμό βιωσιμότητας των πόλεων. Η Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα συνιστά μια σπουδαία ευκαιρία, καθώς μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις ελληνικές πόλεις έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα σοβαρά προβλήματα τους στον τομέα της μετακίνησης αλλά και να διαμορφώσουν το ιδανικό υπόβαθρο στήριξης ενός ολοκληρωμένου συστήματος αστικών μεταφορών. Στα πλαίσια της εργασίας αυτής πρόκειται να παρουσιαστεί αρχικά στο θεωρητικό σκέλος της , αναλυτικά ο ορισμός της βιώσιμης αστικής κινητικότητας , τα βασικά στοιχεία που την διακρίνουν , οι πολιτικές που εφαρμόζονται καθώς και οι ενέργειες που έχουν γίνει και που συνεχίζονται και σήμερα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Παράλληλα θα αναλυθεί η μελέτη για την ανάπτυξη ενός Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για τον Δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης. Στο θεωρητικό σκέλος της εργασίας, αναλύονται οι βασικές έννοιες και ορισμοί της βιώσιμης αστικής κινητικότητας , οι ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές , η διαδικασία σχεδιασμού ενός ΣΒΑΚ και τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στην συνέχεια περιγράφονται τα πλεονεκτήματα και οι καλές πρακτικές σε ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο. Επιπρόσθετα μελετώνται οι πιο σημαντικοί δείκτες μέτρησης για μία βιώσιμη αστική κινητικότητα. Αναφορικά με την μελέτη περίπτωσης , αρχικά γίνεται ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης που καθορίζει και το προφίλ ανάπτυξης του Δήμου. Αναλύονται τα κυκλοφοριακά προβλήματα και αναπτύσσονται εναλλακτικά σενάρια. Έπειτα παρουσιάζεται το κοινό όραμα για μια βιώσιμη αστική κινητικότητα, οι προτεραιότητες, οι στόχοι και τα αποτελεσματικά πακέτα μέτρων. Κατόπιν παρουσιάζεται ο στρατηγικός χαρακτήρας του ΣΒΑΚ για τον Δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης με τα βασικά του χαρακτηριστικά που διέπουν κάθε στάδιο.
Μ.Δ.Ε. 432
Keywords: Περιβάλλον; Οικολογία; Μόλυνση; Περιβαλλοντική πολιτική; Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη-Σχεδιασμός πόλεων-Ελλάδα-Κόρινθος(Νομός)-Ξυλόκαστρο; Ecology; Green movement; Pollution; Environmental policy; Sustainable Urban Development-City planning-Greece-Korinthos(County)-Xilocastro; Βιώσιμη αστική κινητικότητα; ΣΒΑΚ; Δήμος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης; Δείκτες ΣΒΑΚ; Sustainable urban mobility; SUMP; Municipality of Xylokastro Eurostini; SUMP indicators