Εταιρική διακυβέρνηση και χρηματοοικονομική επίδοση - Πολυδωρόπουλος, Αριστοτέλης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η εταιρική διακυβέρνηση αποτελεί τα τελευταία χρόνια ευρύ θέμα αναφοράς στον επιχειρηματικό αλλά και ακαδημαϊκό χώρο. Ο λόγος είναι η διασφάλιση των Πιστωτών αλλά και των μικρομετόχων . Η εταιρική διακυβέρνηση λαμβάνει διεθνώς όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και αποτελεί προτεραιότητα για όλους τους συμμετέχοντες (Stakeholders). Στην Ελλάδα για το σκοπό αυτό ιδρύθηκε το Ελληνικό Συμβούλιο της Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ) με ιδρυτικά μέλη το Χρηματιστήριο Αθηνών (Athens Exchange Group), τον Σύλλογο Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), αλλά και το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο (ΕΕΣΥΠ-ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ). Το ΕΣΕΔ έκδωσε το 2021 τον Νέο Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τις Αρχές Εταιρικής Διακυβέρνησης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι οποίες αποτελούν διεθνώς σημείο αναφοράς και σημαντική πηγή έμπνευσης για τον Κώδικα. Ως εταιρική διακυβέρνηση νοείται το σύστημα σχέσεων που εγκαθιδρύεται μεταξύ της Διοίκησης της εταιρείας, των μετόχων, των εργαζομένων και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου μέρους και αποσκοπεί στη δημιουργία, βιωσιμότητα και ανάπτυξη δυνατών και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση μιας σειράς από παράγοντες που επηρεάζουν την εταιρική διακυβέρνηση, σε σχέση με τις Χρηματοοικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων, μέσα από μια δειγματοληπτική έρευνα επιχειρήσεων στον Ευρωπαϊκό κλάδο των αστικών συγκοινωνιών. Εξετάστηκε η Εταιρική Διακυβέρνηση αυτών των εταιρειών σε θέματα όπως ο αριθμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ο αριθμός των εκτελεστικών μελών, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνοντας Σύμβουλος αν είναι το ίδιο πρόσωπο, το φύλλο του Διευθύνοντος Συμβούλου, ο αριθμός των ανεξάρτητων μελών του Διοικητικού Συμβούλιου οι αμοιβές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και η αμοιβή του Διευθύνοντος Συμβούλου συγκρινόμενοι με την χρηματοοικονομική επίδοση των εταιρειών. Για την χρηματοοικονομική επίδοση λήφθηκαν υπόψη οι αριθμοδείκτες ROA , ROE. Επίσης έγινε συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση μελετών και άρθρων οι οποίες έχουν δημοσιευθεί αναφορικά με την εταιρική διακυβέρνηση και πως επιδρά στην χρηματοοικονομική επίδοση των επιχειρήσεων. Μελετήθηκε το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των πολλαπλών και διαφορετικής φύσεως κρίσεων και αβεβαιοτήτων. Η παρούσα έρευνα στηρίζεται στη μέθοδο της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, αλλά και της έρευνας στον κλάδο των Aστικών Συγκοινωνιών προκειμένου να καταγραφούν οι παράγοντες εκείνοι οι οποίοι επηρεάζουν την εταιρική διακυβέρνηση, σε σχέση με τα εταιρικά αποτελέσματα όπως προβάλλονται μέσω των αριθμοδεικτών ROA και ROE, για μια υγιής και ορθή εταιρική διακυβέρνηση για τις επιχειρήσεις.
Corporate governance and firm performance
Μ.Δ.Ε. 91
Keywords: Εταιρική διακυβέρνηση; Εταιρική διακυβέρνηση -- Δίκαιο και νομοθεσία; Χρηματοοικονομική; Εταιρική διακυβέρνηση; Αριθμοδείκτες απόδοσης; Ανεξαρτησία μη εκτελεστικών μελών; Δομή διοικητικού συμβουλίου; Αμοιβή διοικητικού συμβουλίου; Αμοιβή διευθύνοντος συμβούλου; Φύλλο του Διευθύνοντος Συμβούλου; Corporate governance; Number of board members; Firm operating performance; Proportion of Non-Executive Directors; Board leadership structure; Remuneration of the CEO; Remuneration of the Board of Directors; The gender of the CEO