Αναγνώριση των πρακτικών διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων σε έναν οργανισμό και ο αντίκτυπος στην απόδοσή του. Μελέτη περίπτωσης: Μεγάλη Ελληνική Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης - Παππάς, Στυλιανός (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Ο βασικός σκοπός της έρευνας αυτής αποτελεί τη μελέτη των απόψεων των εργαζομένων μιας μεγάλης εταιρίας ύδρευσης και αποχέτευσης σχετικά με την αξιολόγηση των πρακτικών διαχείρισης ανθρώπινων πόρων και του αντίκτυπού της στην συνολική απόδοση του οργανισμού. Για την μελέτη του βασικού ερευνητικού θέματος μελετήθηκαν επιμέρους οι απόψεις των εργαζομένων για όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τις πρακτικές διαχείρισης ανθρώπινων πόρων όπως είναι η εκπαίδευση, οι συναδελφικές σχέσεις, η εργασιακή ικανοποίηση, η αποτελεσματικότητα διαχείρισης προσόντων και δεξιοτήτων, η εργασιακή ασφάλεια τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον κα. Ως βασικό ερευνητικό εργαλείο δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο, 34 ερωτήσεων, κλειστού τύπου, το οποίο δεν είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν με τη ίδια μορφή και δομή σε προηγούμενη έρευνα. Αρχικά στάλθηκε σε ένα μικρό δείγμα 20 εργαζομένων της εταιρίας με σκοπό την ανατροφοδότηση του ερευνητή με σχόλια για το συνολικό χρόνο που χρειάστηκαν να το απαντήσουν, καθώς και για την κατανόηση και σαφήνεια των ερωτήσεων. Τα σχόλια αυτά λήφθηκαν υπόψιν στην κατάρτιση της τελικής μορφής του ερωτηματολογίου και εν συνεχεία στάλθηκε στο σύνολο των εργαζομένων με e-mail ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος. Οι λόγοι επιλογής της συγκεκριμένης μεθόδου είναι περιληπτικά η ευκολία και ο μικρός χρόνος διανομής της σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων, το μηδενικό κόστος εξόδων εκτύπωσης που σχετίζονται με έντυνες έρευνες, το γεγονός ότι οδηγούν σε ακριβέστερα και λιγότερο μεροληπτικά δεδομένα καθώς όλοι οι συμμετέχοντες επιλέγουν προκαθορισμένες απαντήσεις, προσφέρουν ανωνυμία ενθαρρύνοντας τους ερωτώμενους να απαντούν χωρίς φόβο και με μεγαλύτερη ειλικρίνεια και τέλος τα αποτελέσματα μπορούν να αναλυθούν σχετικά εύκολα χρησιμοποιώντας στατιστικές τεχνικές και να οπτικοποιηθούν μέσω κατάλληλων εργαλείων λογισμικού. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι πρακτικές που ήδη χρησιμοποιούνται και άπτονται της συνεργασίας και των συναδελφικών σχέσεων, της ευχαρίστησης από το αντικείμενο απασχόλησης, κάποια από τα πεδία της προσωπικής σύνδεσης με τον οργανισμό, της εκπαίδευσης κ,α είναι επιτυχείς. Άλλες πρακτικές σχετικές με το ενδιαφέρον του οργανισμού προς τον εργαζόμενο, την αποτελεσματικότητα, την απόδοση στην εργασία και την ενθάρρυνση αναφοράς παραβατικών συμπεριφορών έχουν μέτρια ως και χαμηλή ανταπόκριση. Επιπλέον τα αποτελέσματα της έρευνας αναλύθηκαν μέσω SPSS ώστε να εντοπιστούν οι διαφοροποιήσεις ανά φύλο, ηλικιακή ομάδα και επίπεδο σπουδών. Τέλος δόθηκε εξήγηση για τις διαφοροποιήσεις που διαπιστώθηκαν ενώ έγιναν και προτάσεις για βελτίωση των πρακτικών που χρησιμοποιούνται (όπου αυτό είναι εφικτό) βασισμένες στη βιβλιογραφία αλλά και στην 20ετή εργασία εμπειρία του ερευνητή.
Identifying human resource management practices in an organization and the impact on its performance case study: Large Greek Water Supply and Sewerage Company
Μ.Δ.Ε. 50
Keywords: Διαχείριση ανθρώπινων πόρων; Εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης; Διαχείριση ανθρώπινων πόρων; Εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης; Στατιστική επεξεργασία ερωτηματολογίου; Ερωτήσεις κλειστού τύπου; Προτάσεις για βελτίωση; Human resource management; Water utilities; Statistical processing of questionnaire; Closed type questions; Proposals for improvement