Αμερικανικές πολιτικές πολιτιστικής επιρροής στην Ευρώπη στον Ψυχρό Πόλεμο - Παναγιωτίδης, Χαράλαμπος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Με την παρούσα μελέτη επιχειρούμε να αναλύσουμε πτυχές του Ψυχρού Πολέμου στο πλαίσιο της πολιτιστικής διαμάχης μεταξύ των δύο βασικών αντιμαχόμενων πολιτικών συνασπισμών με έμφαση στην πολιτική των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ, ως κυρίαρχες δυνάμεις σε κάθε ένα από τα μπλοκ, επένδυσαν τεράστια ποσά για να διαμορφώσουν ένα κοινό πολιτιστικό πλαίσιο με τον υπόλοιπο κόσμο. Στην Ευρώπη, η διαμάχη αυτή επηρέασε διάφορες πτυχές της καθημερινότητας με διάφορα μέσα, συμπεριλαμβανομένων και μυστικών υπηρεσιών. Βασικοί αποδέκτες της αμερικανικής πολιτικής ήταν αριστεροί διανοούμενοι και το ευρύτερο κοινό ως δύο διακριτές οντότητες. Για καθεμιά από αυτές ασκήθηκε διαφορετικού είδους πολιτική. Οργανώσεις όπως το Congress for Cultural Freedom, που χρηματοδοτούνταν από την CIA, χρησιμοποιήθηκαν για να προσελκύσουν διανοούμενους. Επιπλέον, αποστασίες καλλιτεχνών στη Δύση βοηθούσαν στη διαμόρφωση μιας αρνητικής εικόνας για τις χώρες του υπαρκτού πολιτισμού. Από την άλλη πλευρά το ευρύτερο κοινό επηρεαζόταν μέσα από τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και τον καταναλωτισμό. Ιδιαίτερα οι άνθρωποι που περιορίζονταν μέσα στο «σιδηρούν παραπέτασμα» προσελκύονταν μέσα από ραδιοφωνικές παραγωγές και τον καταναλωτισμό που διαμόρφωναν μια θετική εικόνα για τη Δύση.
Aemerican policies for cultural influence in Europe during Cold War
Keywords: Πολιτιστική πολιτική; Πολιτισμός; Κουλτούρα; Πολιτική και κουλτούρα--Ευρώπη; Πολιτικές πολιτιστικής επιρροής; Ψυχρός Πόλεμος; Ευρώπη; Αμερικανικές Πολιτικές; Κινηματογράφος