Διατροφικές διαταραχές και αθλητισμός: Οι εμπειρίες αθλητριών της ρυθμικής αγωνιστικής γυμναστικής - Κουλουτμπάνη, Κομάνθη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2010)
Η ανάπτυξη συνδρόμων διατροφικών διαταραχών, ιδιαίτερα στο χώρο του αθλητισμού, τα τελευταία χρόνια έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση συμπτωμάτων ανήκουν οι αθλητές και οι αθλήτριες που συμμετέχουν σε αθλήματα που απαιτούν συστηματικό έλεγχο του σωματικού βάρους και κατά συνέπεια συνδέουν το αδύνατο σώμα με την επίτευξη επιδόσεων, όπως είναι τα αγωνίσματα «εμφάνισης». Το αδιάκοπο κυνήγι επιδόσεων σε συνδυασμό με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας και πίεση από το περιβάλλον για διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που οδηγούν τις αθλήτριες στην εμφάνιση προδιάθεσης για την ανάπτυξη συμπτωμάτων διατροφικών διαταραχών. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να παρουσιάσει τα σύνδρομα των διατροφικών διαταραχών και τη συχνότητα εμφάνισής τους στον αθλητισμό. Παράλληλα, η έρευνα εστίασε στα πρωτογενή αίτια πρόκλησης των διατροφικών διαταραχών, στις επιπτώσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως στα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισής τους. Προς την κατεύθυνση αυτή μελετήθηκαν οι εμπειρίες πέντε πρώην αθλητριών της ρυθμικής γυμναστικής με πολυετή πείρα και διακρίσεις στον αθλητισμό. Πραγματοποιήθηκε μία σε βάθος φαινομενολογική έρευνα μέσω ανοικτών-ημιδομημένων συνεντεύξεων, προκειμένου να γίνει κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο τα άτομα βίωσαν τη σχέση τους με την πρόσληψη τροφής, την περίοδο ενασχόλησής τους με τον αθλητισμό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αθλήτριες που συμμετείχαν στη μελέτη διέτρεχαν κίνδυνο να νοσήσουν από διατροφικές διαταραχές καθώς αφενός μεν παρουσίαζαν συμπεριφορές και χαρακτηριστικά προσωπικότητας ατόμων που πάσχουν από αυτές τις διαταραχές αφετέρου φαίνεται πως υπέκυπταν στον περιορισμό ή αποκλεισμό της τροφής που δέχονταν από το περιβάλλον τους (προπονήτριες, γονείς). Για την πρόβλεψη και τη θεραπεία των ατόμων που υποφέρουν από συμπτώματα διατροφικών διαταραχών, απαιτείται ενημέρωση, ευαισθητοποίηση αλλά και συνεχής συνεργασία όσων ασχολούνται με την ανατροφή, εκπαίδευση, εκγύμναση, θεραπεία και γενικότερα την αγωγή των νέων του πλανήτη.
Eating disorders in the world of sport: the experiences of rhythmic gymnasts
Keywords: Διατροφικές διαταραχές; Αθλητισμός; Ανησυχία βάρους; Εικόνα σώματος; Αθλήματα "εμφάνισης"; Αθλητική ανορεξία; Τριαδικό σύνδρομο της αθλήτριας; Κορυφαίες αθλήτριες ρυθμικής