O ρόλος των κοινωνικών δικτύων στην ενίσχυση της πίστης των φοιτητών στα πλαίσια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και η εφαρμογή της στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση - Πέππα, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Σήμερα, στην κοινωνία της πληροφορίας, η χρήση του διαδικτύου (internet) αλλά και ειδικότερα των κοινωνικών δικτύων έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου ζωής των σύγχρονων ανθρώπων, γεγονός που δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το χώρο της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν: να καθοριστεί αν υπάρχει θετική σχέση τόσο ανάμεσα στο φύλο και τη χρησιμότητα των κοινωνικών δικτύων όσο ανάμεσα στην απασχόληση και τη χρήση τους. Για τον λόγο αυτό, ήταν σκόπιμο να πραγματοποιήσουμε ποσοτική έρευνα. Το κύριο μέρος του ερωτηματολόγιο αποτελούνταν από τριάντα ερωτήσεις, ενώ οι απαντήσεις των ερωτήσεων διατυπώθηκαν με βάση την 5 βάθμια κλίμακα Likert από το 1 έως 5 (όπου, 1 = Διαφωνώ Απόλυτα και 5= Συμφωνώ Απόλυτα). Το δείγμα ήταν 120 άτομα. Το 26,7% του δείγματος αποτέλεσαν 32 εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το 22,5% 27 φοιτητές του προγράμματος Π.Ε.ΣΥ.Π. της ΑΣΠΑΙΤΕ Αθήνας, το 19,2% 23 φοιτητές του προγράμματος Ε.Π.ΠΑΙ.Κ. της ΑΣΠΑΙΤΕ Πάτρας, το 18,3% 22 φοιτητές του ΠΜΣ του τμήματος ΤΟΔΑ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το 13,3% 16 φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής του ΤΕΙ Λαμίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι: 1. Το 80% των ερωτηθέντων δηλαδή 96 άτομα απάντησαν πως χρησιμοποιούν το Face book. 2. Υπήρξε σημαντική στατιστική διαφορά ανάμεσα στο φύλο και τη χρησιμότητα των κοινωνικών δικτύων. 3. Υπήρξε σημαντική στατιστική διαφορά ανάμεσα στην απασχόληση και τη χρήση κοινωνικών δικτύων. Σε αυτό το σημείο, προτείνουμε ανεπιφύλακτα τη χρήση δεκατριών (13) λογισμικών πακέτων στους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
The role of social networks in strengthening the faith of students in the context of distance learning and its application in secondary education
Keywords: Ποσοτική έρευνα; Κοινωνικά δίκτυα; Εξ αποστάσεως εκπαίδευση; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Quantitative research; Social networks; Distance learning; Secondary education