Η καταχώρηση και η αποτίμηση των πάγιων περιουσιακών στοιχείων των ΟΤΑ, σύμφωνα με το κλαδικό λογιστικό σχέδιο (Π.Δ.315/1999) και σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου Τομέα (IPSAS) - Βέλου, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η παρούσα εργασία προσπαθεί να διερευνήσει τις διαφορές μεταξύ δύο λογιστικών πλαισίων, του κλαδικού λογιστικού σχεδίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Δ.315/99) και των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων Δημόσιου Τομέα (IPSAS) στο τμήμα που αφορά τα ενσώματα πάγια περιουσιακά στοιχεία. Η επικέντρωση στα ενσώματα πάγια περιουσιακά στοιχεία γίνεται διότι, λόγω εμπειρίας, έχει αποδειχθεί ότι αυτά αποτελούν αξιακά, το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού των ΟΤΑ και συνεπώς οι όποιες τυχόν διαφορές θα επιφέρουν μεγαλύτερη επίδραση στην Καθαρή Θέση αυτών. Στην εργασία αυτή θα γίνει αναλυτική παράθεση των προβλέψεων στο ένα λογιστικό πλαίσιο και στο άλλο, ανά περίπτωση, και στο τέλος παρατίθεται συνοπτικός συγκριτικός πίνακας με τις περιπτώσεις αυτές και τις βασικές διαφορές των δύο λογιστικών πλαισίων, τόσο περιγραφικά όσο και με μικρά ενδεικτικά αριθμητικά παραδείγματα.
Recognition and valuation of Local Governments tangible assets, according to sectoral accounting plan of Local Governments and according to International Public Sector’s Accounting Standards (IPSAS)
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Λογιστική--Πρότυπα; Χρηματοοικονομικές καταστάσεις; Λογιστική; Χρηματοοικονομική; Κλαδικό λογιστικό σχέδιο; Διεθνή λογιστικά πρότυπα δημόσιο τομέα; Αποτίμηση; Αναγνώριση; Ενσώματα πάγια περιουσιακά στοιχεία