Από τη δικτατορία του Μεταξά (1936-1941) ως το τέλος του Εμφυλίου πολέμου - Φενέκος, Γεώργιος-Πέτρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα εργασία αναφέρεται στην περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και στην πρώτη μεταπολεμική περίοδος. Η κατάσταση στην χώρα μας ήταν ιδιαίτερα περίπλοκη, καθώς η δημοκρατία είχε καταλυθεί από το 1936 και με την έλευση των κατακτητών οι Έλληνες αντιστάθηκαν, έχοντας όμως πάντα κατά νου την πολιτική κατίσχυση μεταπολεμικά. Σ΄ αυτό το πεδίο πρωταρχικό ρόλο έπαιξαν και οι Μεγάλες Δυνάμεις. Η Εθνική μας Αντίσταση μια από τις πιο ρωμαλέες στην κατεχόμενη Ευρώπη έγραψε σελίδες δόξας, αλλά και μαύρες σελίδες. Με το πέρας της κατοχής τα πολιτικά μίση οξύνθηκαν με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε έναν καταστροφικό Εμφύλιο Πόλεμο.
Keywords: Ελλάδα -- Ιστορία -- 1917-1944; Ελλάδα -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 1935-1967; Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Ελλάδα -- Ιστορία -- Εμφύλιος Πόλεμος, 1944-1949; Μεταξάς , Ιωάννης , 1871-1941; Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945 -- Ελλάδα; Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945 -- Αντιστασιακά κινήματα -- Ελλάδα; 4η Αυγούστου; Κατοχή; Εθνική Αντίσταση; Λίβανος; Καζέρτα; Βάρκιζα; Εμφύλιος Πόλεμος; 4th August; Occupation; National Resistance; Libanon; Kazerta; Varkiza; Civil War