Διαχείριση οξέoς κοιλιακού άλγους στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας - Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης για το έτος 2012 - Ασπιώτη, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Εισαγωγή: Το οξύ κοιλιακό άλγος είναι η πιο συχνή αιτία προσέλευσης και νοσηλείας στο νοσοκομείο. Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της διαχείρισης του οξέος κοιλιακού άλγους στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας - Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης. Υλικό και μέθοδος: Τον πληθυσμό της μελέτης αποτέλεσαν 1017 ασθενείς ηλικίας >14 ετών, που επισκέφθηκαν το ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας -Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης με βασικό σύμπτωμα το κοιλιακό άλγος σε διάστημα ενός έτους (1η Ιανουαρίου 2012 έως 31η Δεκεμβρίου 2012). Η συλλογή των στοιχείων πραγματοποιήθηκε από τα αρχεία του νοσοκομείου και από τα βιβλία καταγραφής συμβάντων του ΤΕΠ. Σε όλους τους ασθενείς καταγράφηκαν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, τα χαρακτηριστικά του πόνου, τα κλινικά ευρήματα που προέκυψαν από την κλινική εξέταση, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων, η φαρμακευτική αγωγή που χορηγήθηκε, η διάγνωση και η έκβαση. Για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο IBM SPSS Statistics 22 ενώ το επίπεδο σημαντικότητας τέθηκε στο α= 5%. Αποτελέσματα: Το 60,2% του πληθυσμού ήταν γυναίκες με μέση ηλικία τα 47,95 (+/22,838) έτη. Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές ως προς τον τόπο διαμονής και τα κλινικά ευρήματα, ενώ υπήρξαν στατιστικά σημαντικά διαφορές ως προς το φύλο, την εθνικότητα, την ηλικία, τα εργαστηριακά ευρήματα, την εντόπιση του πόνου και τη φαρμακευτική αγωγή. Οι γυναίκες ασθενείς υποβάλλονταν σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό σε απεικονιστικό έλεγχο, ενώ οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας είχαν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό εισαγωγής στο νοσοκομείο καθώς εμφάνισαν υψηλότερες τιμές λευκών αιμοσφαιρίων, σακχάρου και SGOT. Το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που δεν νοσηλεύτηκαν ήταν γυναίκες. Συμπεράσματα: Το κοιλιακό άλγος οδηγεί σημαντικό αριθμό ατόμων στο χώρο του ΤΕΠ, χωρίς απαραίτητα να πρόκειται για περιπτώσεις οξείας κοιλίας. Ακριβώς για το λόγο αυτό είναι σημαντική η διερεύνηση του κοιλιακού άλγους στο ΤΕΠ, προκειμένου να υπάρχει σωστή και ασφαλής διαχείριση του από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που θα εξασφαλίζει και τη βέλτιστη έκβαση των ασθενών. Ο κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος σε συνδυασμό με την στοχευμένη φαρμακευτική αγωγή βρέθηκε ότι αποτελούν βασικά εργαλεία στη διαχείριση του κοιλιακού άλγους στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Acute abdominal pain management in the emergency department of the General Hospital of Lakonia - Sparta’s Nursing Unit, year 2012
Keywords: Κοιλία - Ασθένειες; Πόνος - Θεραπεία; Ιατρικά επείγοντα περιστατικά; Abdomen - Diseases; Medical emergencies; Οξεία κοιλία; Άλγος; Διαχείριση; Τμήμα επειγόντων περιστατικών; Acute abdomen; Pain; Management; Emergency department