Αμφιθυμίες και αναπροσανατολισμοί στην χρήση δημοτικών χώρων 80ετής περιπλάνηση στον λαβύρινθο των διοικητικών ανακυκλώσεων και των ιδιοκτησιακών μεταλλάξεων - Ιωσηφίδης, Απόστολος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η χρήση, η τύχη, ο προορισμός τριών ακινήτων, έμφορτων συλλογικών αναμνήσεων, κοινωνικών αναφορών και θρησκευτικών συνδηλώσεων, στο ιστορικό κέντρο μιας μικρής επαρχιακής πόλης, ορίζουν τον καμβά, πάνω στον οποίο κινούνται χαοτικά, συναντώνται περιστασιακά, συγκρούονται επιδερμικά, συμπλέουν συμπτωματικά, συνομιλούν προσχηματικά, αλληλοαγνοούνται επιδεικτικά, δημόσιοι, δημοτικοί, εκκλησιαστικοί και ιδιωτικοί χρωστήρες, διαμορφώνοντας ένα λαβύρινθο, στους διαδρόμους του οποίου οι περισσότεροι απ’ αυτούς αυτοπαγιδεύονται. Η «μεταχείριση», την οποία, στην διάρκεια περίπου ενός αιώνα, κεντρικοί και (ιδίως) τοπικοί φορείς και παράγοντες επιφυλάσσουν για τα ανωτέρω τρία ακίνητα αντικατοπτρίζει την σχέση τους με τον χώρο και ιδιαίτερα με τον δημόσιο-δημοτικό χώρο, με τις μνήμες που αυτός μεταφέρει στον χρόνο, με τους συμβολισμούς που ενσωματώνει, με την ιστορία που περικλείει, με τις ανάγκες της (εκάστοτε) κοινωνίας που υπηρετεί, με τις δυνατότητες που εμπεριέχει για την τοπική ανάπτυξη, με τις (σχεδόν πάντα) βραχύπνοες προτεραιότητες του κάθε φορέα. Την «μεταχείριση» αυτή, -που συνίσταται σε μια έκδηλη προγραμματική αμφιθυμία και εκφράζεται με ατέρμονη αλληλουχία μεταλλάξεων και μεταβολών, μεταμορφώσεων και ανταλλαγών, εγκρίσεων και ανακλήσεων-, αποπειράται να παρακολουθήσει και να αποτυπώσει η παρούσα εργασία, προστρέχοντας αποκλειστικά σε πρωτογενές (κατά κανόνα αδημοσίευτο) αρχειακό υλικό, και πλέκοντας (όσο οι πενιχρές δυνάμεις του συντάκτη της το επιτρέπουν) τον μίτο, που ίσως οδηγεί στην έξοδο από τον 80ετή λαβύρινθο.
Ambivalence and Re-orientation in the Use of Public Space An 80-year wandering into the maze of administrative recycling and ownership conversions
Keywords: Αστικά ακίνητα; Αστική ανάπτυξη; Περιφερειακή ανάπτυξη; Χρήσεις και ανταλλαγές αστικών ακινήτων; Διαχείριση τοπικής ιστορικής μνήμης και συμβολισμών; Δημόσιος - δημοτικός χώρος