Ο ελληνικός προεπαναστατικός Τύπος 1784 – 1821 - Κοσμά, Κλεονίκη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Στην ακμάζουσα ελληνική παροικία τής Βιέννης, στο Παρίσι και στο Λονδίνο στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αι. εκδίδονται τα πρώτα ειδησεογραφικά και φιλολογικά φύλλα. Ο ελληνικός προεπαναστατικός Τύπος αποτελεί αποκύημα ενσυνείδητης βούλησης με συνέπεια. Αναδεικνύει τη συνοχή των φορέων του και, με έναυσμα την επικοινωνία και την ενημέρωση, κατορθώνει να συσπειρώσει τον Ελληνισμό. Επισφραγίζει την αγωνιστική μέθεξη του Γένους με επιδίωξη την απελευθέρωση, σμιλεύοντας το συλλογικό χρέος και την εθνική συνείδηση. Θα διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής σκέψης, καθώς συνδράμει στην πρόοδο των γραμμάτων και προάγει την πνευματική αφύπνιση και την εθνική χειραφέτηση.
Keywords: Έλληνες -- Ξένες χώρες -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Έλληνες -- Ξένες χώρες -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Έλληνες -- Ξένες χώρες -- Εφημερίδες; Έλληνες -- Ξένες χώρες -- Περιοδικά; Έλληνες -- Ξένες χώρες -- Εθνική ταυτότητα -- Ιστορία; Έλληνες -- Ξένες χώρες -- Πνευματική ζωή; Ελληνικός προεπαναστατικός τύπος; Εφημερίδες; Φιλολογικά περιοδικά; Βιέννη 18ος – 19ος αιώνας; Ελληνισμός διασποράς; Επικοινωνία και ενημέρωση; Ενότητα; Πρόοδος γραμμάτων και παιδείας; Εθνική χειραφέτηση; Greek pre-revolutionary press; Newspapers; Literary journals; Vienna 18th – 19th century; Hellenism of dispersion; Communication and information; Unity; Progress of letters and education; National emancipation