Μεταναστευτική πολιτική - Κατσιάβελος, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Το θέμα, το οποίο διαπραγματευόμαστε στη συγκεκριμένη μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία, αφορά την μετανάστευση αρχικά ως φαινόμενο, και έπειτα την προσέγγισή της ως προς την χάραξη κοινής μεταναστευτικής πολιτικής, που αφορά τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφερόμαστε στην διαθέσιμη ορολογία για τη μετανάστευση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα καθώς επίσης και στα αίτια που την προκαλούν και την αναδεικνύουν ως φαινόμενο. Αναλύουμε τις συνθήκες όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί ενώ εξετάζουμε και την περίπτωση της μετανάστευσης του εξειδικευμένου προσωπικού. Μελετάμε τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις αυτού του φαινομένου και στο τέλος εξετάζουμε το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης.
Μ.Δ.Ε. 65
Keywords: Ελλάδα -- Αποδημία και εποίκηση; Ευρώπη -- Αποδημία και εποίκηση; Ελλάδα -- Αποδημία και εποίκηση -- Κυβρνητική πολιτική; Ευρώπη -- Αποδημία και εποίκηση -- Κυβερνητική πολιτική; Μετανάστευση; Μεταναστευτική πολιτική