Ο ρόλος του εσωτερικού ελέγχου στη διερεύνηση σκανδάλων: Μελέτη περίπτωσης - Μπαλάφας, Σπυρίδων (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Ο σκοπός αυτής της εργασίας είναι να γίνει μία αναλυτική παρουσίαση για το ποιος είναι ο ρόλος του εσωτερικού ελέγχου στη διερεύνηση χρηματοοικονομικών σκανδάλων. Πιο συγκεκριμένα, θα προχωρήσει στη διερεύνηση δύο σκανδάλων που είχαν συγκλονίσει το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι στο παρελθόν. Τα σκάνδαλα αυτά είναι της Toshiba και της Worldcom. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε είναι αυτή της μελέτης περίπτωσης (case study) ώστε να γίνει σύγκριση αυτών των δύο σκανδάλων και να εντοπιστούν τα κοινά σημεία και οι διαφορές που έχουν. Η επιλογή για ανάλυση αυτών των δύο σκανδάλων έγινε καθώς οι ιθύνοντες χρησιμοποίησαν παρόμοια μεθοδολογία δράσης μέσω της παραποίησης των στοιχείων των χρηματοοικονομικών καταστάσεων τους. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι η μία εταιρεία εδρεύει στην Αμερική και η άλλη στην Ιαπωνία και θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να εξαχθούν συμπεράσματα για το αν η κουλτούρα του κάθε λαού παίζει ρόλο στη διενέργεια μίας τέτοιου βεληνεκούς απάτης. Ο τρίτος λόγος της επιλογής αυτών των δύο εταιρειών ήταν ότι τα σκάνδαλα αν και ήταν παρόμοια, έλαβαν χώρα με διαφορά 13 ετών και στόχος ήταν να βγουν συμπεράσματα για το αν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο η περίοδος που διαπράχθησαν. Το κυριότερο συμπέρασμα που εξήχθη είναι ότι όταν υπάρχει πίεση για εκπλήρωση στόχων τόσο υψηλών που ξεπερνούν τα όρια του ανέφικτου, οι άνθρωποι ανεξαρτήτως καταγωγής, κουλτούρας, φιλοσοφίας, είναι ικανοί να διαπράξουν μία τέτοια απάτη. Το δεύτερο επίσης σημαντικό συμπέρασμα που εξήχθη από τη συγκεκριμένη έρευνα μετά από τη βιβλιογραφική ανάλυση άλλων ερευνών αλλά και της μελέτης περίπτωσης αυτών των δύο εταιρειών, είναι ότι ο εσωτερικός έλεγχος, είναι αποτελεσματικός, μόνο όταν υπάρχει ανεξαρτησία μεταξύ του τμήματος εσωτερικού ελέγχου και της διοίκησης της εταιρείας. Τέλος, παρατηρήθηκε ότι αν και τα σκάνδαλα διαπράχθησαν με διαφορά 13 ετών και η πρόοδος της τεχνολογίας όταν έγινε το σκάνδαλο της Toshiba το 2015 ήταν σαφώς πιο εξελιγμένη, δεν ήταν αρκετή ώστε να εντοπίσει ένα σκάνδαλο που ξεκίνησε να χτίζεται και να γιγαντώνεται από τις συνέπειες της κρίσης του 2008.
The role of internal audit in the investigation of scandals: Case study
Μ.Δ.Ε. 102
Keywords: Διαφθορά; Διαφθορά -- Δίκαιο και νομοθεσία; Διαφάνεια; Δημόσια διοίκηση -- Ελλάδα; Εσωτερικός - Εξωτερικός έλεγχος; Οικονομική ατασθαλία; Χρηματοοικονομική; Εσωτερικός έλεγχος; Εξωτερικός έλεγχος; Μελέτη περίπτωσης; Toshiba; Worldcom; Internal audit; External audit; Case study