Σχεδιάζοντας τη Στρατηγική των Δημοσίων Συμβάσεων: Νέες προκλήσεις και καινοτόμες προσεγγίσεις στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Μανιάτη, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Το ανά χείρας κείμενο αναπτύσσει τις δυνατότητες που έχουν στη διάθεσή τους οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας μας προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πολίτες τους μέσω της εστίασης σε καινοτόμες λύσεις. Λαμβάνοντας υπ’ όψη το συνταγματικό πλαίσιο που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τις θεμελιώδεις πολιτικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους Δήμους, όπως αυτές αποτυπώνονται στη λεγόμενη «Αστική Ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επιχειρηματολογούμε ότι ο κρίσιμος ρόλος που αναλαμβάνουν οι Δήμοι (αλλά και οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις) δεν μπορεί να ικανοποιηθεί χωρίς τον προσανατολισμό αυτών σε νέες, ευέλικτες και καινοτόμες ιδέες. Πιο συγκεκριμένα, προχωρώντας σε μια σύνθεση του νομικού πλαισίου που διέπει τους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του νομικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις, αλλά και του νομικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις καινοτομίας, αναδεικνύουμε το πώς οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης όντως δύνανται να χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο για την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας τόσο τις δημόσιες συμβάσεις εν γένει, όσο και ειδικότερα τις δημόσιες συμβάσεις καινοτομίας. Εξυπακούεται, προφανώς, ότι η προσφυγή στην καινοτομία δεν είναι εύκολη και παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις. Ωστόσο, είναι απολύτως απαραίτητη, καθώς το συνεχώς εξελισσόμενο, δυναμικό και πολύπλοκο εξωτερικό περιβάλλον, απαιτεί από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ευελιξία, προσαρμοστικότητα και εν γένει διάθεση πειραματισμού, πάντοτε με γνώμονα την ουσιαστική ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών.
Designing a Public Procurement Strategy: New challenges and innovative approaches to Local Authorities
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Δημόσιες συμβάσεις--Ελλάδα; Δημόσιες συμβάσεις; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Καινοτομία