Αποτύπωση ικανοποίησης και ασφάλειας ασθενών από εξειδικευμένα προγράμματα πρόληψης με τη συμμετοχή μόνιμου γενικού ιατρού: το παράδειγμα του νησιώτικου Δήμου Ελαφονήσου - Αλεβίζου, Σταυρούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Εισαγωγή: Στη χώρα μας συντελείται τα τελευταία χρόνια μια ριζική τομή στο σύστημα υγείας. Αυτό που προκύπτει ως αναγκαιότητα για την ελληνική πραγματικότητα είναι η ανασυγκρότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσα από εξειδικευμένα προγράμματα πρόληψης με τη συμμετοχή μόνιμου γενικού ιατρού, που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την ικανοποίηση των ασθενών. Σκοπός επομένως της παρούσας εργασίας είναι να αποτυπώσει την ποιότητα της προσφερόμενης περίθαλψης και την ικανοποίηση των χρηστών-ασθενών από δομή Π.Φ.Υ. της νησιώτικης Ελλάδας. Επίσης βασικός στόχος της παρούσας έρευνας είναι να διερευνήσει την βελτίωση της υγείας του πληθυσμού μετά από στοχευμένες παρεμβάσεις, να προσδιορίσει τους παράγοντες που επηρεάζουν την ικανοποίηση τους και τέλος να προσδιορίσει τις δράσεις και τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και την προαγωγή υγείας του πληθυσμού. Μεθοδολογία: Για την εκπόνηση της μελέτης χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Καλογεράκη, 2007) έπειτα από την έγγραφη άδεια των συντακτών. Μοιράστηκαν 400 ερωτηματολόγια (1/3 ασθενείς που επισκέπτονταν το ιατρείο τυχαία) τυχαία σε άτομα που συμμετείχαν σε προγράμματα πρόληψης αλλά απαντήθηκαν τα 199 (απαιτητικότητα 49,75% ), από ασθενείς που έχουν συμμετάσχει σε εξειδικευμένα προγράμματα πρόληψης και με την παρουσία Ιατρικής κάλυψης από μόνιμο ειδικευμένο ιατρό Γενικής Ιατρικής στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Ελαφονήσου του Νησιωτικού Δήμου Ελαφονήσου, λόγω γερασμένου πληθυσμού, αναλφαβητισμού, χαμηλής ανταπόκρισης, για λόγους εργασίας, αμέλειας, έλλειψης ενδιαφέροντος. Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων έγινε χρησιμοποιώντας το στατιστικό πακέτο SPSS 18.0, έκδοση για Windows. Επιπλέον αξίζει να αναφερθεί ότι σε όλες τις αναλύσεις χρησιμοποιήθηκε επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας το 5%. Αποτελέσματα: Από την έρευνα προέκυψε ότι οι ασθενείς – χρήστες αξιολογούν ιδιαίτερα θετικά πρωτίστως τον γενικό ιατρό και τις υποδομές του Ιατρείου, αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να αισθάνονται ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες τόσο του Ιατρείου, όσο και του Προγράμματος Πρόληψης. Οι ασθενείς μικρότερης ηλικίας, οι άγαμοι, οι άνεργοι και οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι ένιωσαν μεγαλύτερη ασφάλεια από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην έρευνα κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Το μεγάλο πλεονέκτημα του ιατρείου είναι η άριστη συμπεριφορά και η επιστημονική κατάρτιση του ιατρικού προσωπικού και η άμεση εξυπηρέτηση και αντιμετώπιση που προσφέρθηκε Συμπεράσματα: Από την έρευνα προέκυψε ότι οι ασθενείς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι ικανοποιημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και νιώθουν ασφάλεια.
Keywords: Ικανοποίηση ασθενών; Ασφάλεια ασθενών; Προληπτική ιατρική; Προληπτικές υπηρεσίες υγείας; Προαγωγή υγείας; Patient satisfaction; Patient safety; Medicine, Preventive; Preventive health services; Health promotion; Ικανοποίηση ασθενών; Ασφάλεια ασθενών; Προγράμματα πρόληψης; Στρατηγική πρόληψης υγείας; Ποιότητα υγείας; Patient satisfaction; Patient safety; Prevention programs; Preventive health strategy; Health quality