Ανάλυση των αρμοδιοτήτων Περιφέρειας, Κενά, Ελλείψεις και Προτάσεις βελτίωσης - Πατακάκης, Αντώνιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετούμε το νεότερο μοντέλο οργάνωσης του δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα, όπως αυτό διαμορφώθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης». Ειδικότερα, μέσα από μία γρήγορη ανασκόπηση της εξέλιξης των παλαιοτέρων οργανωτικών μοντέλων, καταγράφουμε τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των δεκατριών περιφερειών μέσα από μια ποιοτική και ποσοτική ανάλυση των χαρακτηριστικών τους. Παράλληλα, για την εξακρίβωση της οικονομικής ανισότητας μεταξύ των διαφόρων περιφερειών της ελληνικής επικράτειας κατασκευάζουμε μία σειρά δεικτών σύγκλισης. Χρησιμοποιώντας μεθόδους πάνελ παλινδρόμησης διαπιστώνουμε τη σημαντικότητα των επενδύσεων σε εξειδικευμένο προσωπικό για την οικονομική σύγκλισης ελληνικής περιφέρειας και κέντρου. Τα διάφορα προβλήματα που ανακύπτουν από την πρόσφατη διοικητική μεταρρύθμιση μπορούν να εξαλειφθούν μέσω μίας μακροχρόνιας αναπτυξιακής πολιτικής σε επιλεγμένους οικονομικούς τομείς.
An analysis of Greek Peripheries, Deficiencies and Improvement Suggestions
Keywords: Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Οικονομική ανάπτυξη; Περιφερειακή Ανάπτυξη; Πρόγραμμα Καλλικράτης; Πρόγραμμα Καποδίστριας