Η κατασκευή της έμφυλης ταυτότητας στην περίοδο της οικονομικής κρίσης - Χάσκη, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθεί κατά πόσο η οικονομική κρίση επιδρά στην κατασκευή της έμφυλης ταυτότητας. Κύριος ερευνητικός άξονας ήταν να καταδειχθεί μέσα από τον λόγο των υποκειμένων η επίδραση που ασκεί στην καθημερινότητα τους η οικονομική κρίση και κατά πόσο αυτή άλλαξε ή όχι τους κοινωνικούς και έμφυλους ρόλος των ατόμων. Ως μέθοδος επεξεργασίας επιλέχθηκε η ημι-δομημένη συνέντευξη γιατί αποτελεί την κατάλληλη μέθοδο για να καταδείξει στοιχεία και πληροφορίες από την καθημερινότητα των υποκειμένων. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητικοί άξονες περιλαμβάνουν την νοηματοδότηση της οικονομικής κρίσης, το βίωμα της κρίσης, τη σχέση των υποκειμένων με το κράτος και το οικογενειακό περιβάλλον, την ανακατανομή των ρόλων εξαιτίας της κρίσης και τέλος την προοπτική τους για το μέλλον. Αρχικά θα γίνει μια βιβλιογραφική επισκόπηση σε θεωρίες γύρω από το κοινωνικό φύλο και την ταυτότητα. Στη συνέχεια θα επιχειρηθεί να καταδειχθεί μια κριτική θεώρηση σχετικά με το κοινωνικό φύλο και την ταυτότητα και κατά πόσο οι δυο αυτές έννοιες αποτελούν κοινωνική κατασκευή. Επιπρόσθετα θα επιχειρηθεί αδρομερώς μια ιστορική αναδρομή της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Επιλογικά θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας και τα συμπεράσματα που απορρέουν από την εμπειρική μελέτη.
Αριθμός Εισαγωγής: 011920-011921 cd
Keywords: Οικονομικές κρίσεις -- Ελλάδα -- Κοινωνικές απόψεις; Ταυτότητα (Ψυχολογία); Ομάδα, Ταυτότητά της; Φύλο, Ρόλος του; Κοινωνικό φύλο; Έμφυλη ταυτότητα; Κοινωνική ταυτότητα; Πολιτικές ταυτοτήτων; Κοινωνική κατασκευή; Ελληνική οικονομική κρίση; Social gender; Gender identity; Social identity; Political identity; Identity policies; Social construction; Greek financial crisis