Ο ρόλος των κοινωνικών συναιτεριστικών επιχειρήσεων στην τοπική ανάπτυξη - Πουζιάρη, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η Ελλάδα ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως χώρα η οποία αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια την κρίση , κοινωνική και οικονομική, ακολουθεί τους στόχους της Στρατηγικής <Ευρώπη 2020> για μια βιώσιμη, έξυπνη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Στο πλαίσιο των στόχων οι οποίοι έχουν τεθεί, συναντάμε την κοινωνική δικαιοσύνη και την παροχή ίσων ευκαιριών σε άτομα με προνόμια. Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία είναι ο χώροε της οικονομίας που βρίσκεται ανάμεσα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στον οποίο διεξάγονται οικονομικές δραστηριότητες με κοιννωικούς σκοπούς και στόχους. Οι δομές της λειτουργούν συμπληρωματικά - επικουρικά και δεν επιδιώκουν να αντικαταστήσουν το κοινωνικό κράτος. Αντίθετα, η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία προσφέρει λύσεις σε άτομα που κινδυνεύουν από τον κοιννωικό αποκλεισμό. Με τον νόμο 2019/2011 θεσμοπετείται η κοινωνική συναιτεριστική επιχείρηση (ΚοινΣεπ) ως φορέας της κοιννωικής οικονομίας, η οποία στοχεύει στο δημόσιο συμφέρον και διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες: ΚοινΣΕπ Ένταξης, Κοινωνικής Φροντίδας, Συλλογικού και παραγωγικού σκοπού. Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας συνέταξε στρατηγικό σχέδιο για την άμεση ενεργοποίηση του οικοσυστήματος της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των ΚοινΣΕπ και την άρση των εμποδίων τα οποία δυσχεραίνουν το έργος τους. Η στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας καθίσταται αναγκαία και μπορεί να πραγματοποιηθεί με ποικίλους τρόπους. Επίσης ςίναι ωφέλιμο να παραδειγματιστούμε από τις καλές πρακτικές της κοινωνικής επιχειρηματικότητας του εξωτερικού, να αντλήσουμε ιδέες, να μεταφέρουμ την τεχνογνωσία και να την εφαρμόσουμε, προσαρμόζοντάς την στην ελληνική πραγματικότητα.
The role of Social Cooperatives in the Local Development
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Κοινωνική επιχειρηματικότητα; Στρατηγικός σχεδιασμός; Επιχειρηματικότητα; Κοινωνική οικονομία; Κοινωνικός επιχειρηματίας; Κοινωνική αλληλεγγύη; Κοινωνική συνοχή; Υποστηρικτικοί μηχανισμοί