Ο ρόλος της Τρόικα στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης - Κόλλια, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η έννοια της οικονομικής κρίσης μας απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό τα προηγούμενα χρόνια όταν συμφώνα πάντα με τον ορισμό, οι οικονομικές δραστηριότητες-επενδύσεις για διάφορους λόγους μειώθηκαν αισθητά, επηρεάζοντας και την πορεία άλλων οικονομικών μεγεθών. Στο ελληνικό κράτος η κρίση ξέσπασε την περίοδο του 2009 και εντάθηκε τα επόμενα έτη εξαιτίας της δομής και των διαρθρωτικών προβλημάτων που αφενός διέφεραν μεταξύ τους και αφετέρου οξύνονταν συνεχώς δεδομένου ότι ταυτόχρονα η κρίση εξελισσόταν σε παγκόσμιο επίπεδο. Επί αυτού σημειώνεται ότι βασικό ρόλο έπαιξε και ο αδύναμος παραγωγικός τομέας της χώρας από τον οποίον απουσιάζουν οι ισχυρές βάσεις εν αντιθέσει με λοιπά κράτη της Ευρώπης. Μεταξύ των επηρεαζόμενων τομέων ήταν και η κοινωνική ασφάλιση, ο αδύναμος κρίκος και το μείζον ζήτημα στην υγεία. Με τη μορφή αγαθού είναι από τα πλέον σημαντικά και βασικά στη ζωή κάθε πολίτη. Μέσω αυτής, τα αξιόλογα κράτη προοδεύουν και είναι σε θέση να προβούν σε κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Στην Ελλάδα η μη ένταξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης εντός ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου οδήγησε τη βιωσιμότητά του σε αδιέξοδο. Πελατειακές σχέσεις κατακερμάτισαν τον εν λόγω τομέα και η απουσία ορθής διαχείρισης οδήγησαν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα. Αφότου η χώρα εισήλθε στο ΔΝΤ, οι κοινωνικές ασφαλίσεις δεν έμειναν ανεπηρέαστες. Αντιθέτως δέχθηκαν πλήθος σκληρών μέτρων με αντικειμενικό σκοπό να περιοριστούν οι αλόγιστες δαπάνες. Μέσω της αυστηρότητας των μέτρων επιδιώχθηκε η βελτίωση του εν λόγω τομέα που όπως αποδείχθηκε το συνολικό εγχείρημα κάθε άλλο παρά επιτυχημένο ήταν. Τελικά αυτό που επετεύχθη ήταν η εξουθένωση και η αγανάκτηση των ασφαλισμένων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
Αριθμός Εισαγωγής: 013770 cd
Keywords: Χρηματοοικονομική κρίση -- Ελλάδα; Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Ελλάδα -- Οικονομικές συνθήκες -- 2010-; Ελλάδα -- Οικονομική πολιτική -- 2010-; Κοινωνική ασφάλιση -- Ελλάδα; Κοινωνική πρόνοια -- Ελλάδα; Κοινωνική πολιτική -- Ελλάδα; Υγειονομική πολιτική -- Ελλάδα; ΔΝΤ; Μεταρρυθμίσεις; Ασφαλιστικό σύστημα; Ασφαλιστικά ταμεία; Υγεία; Κοινωνική ασφάλιση; Τρόικα; Μνημόνια